În săptămâna a V-a din Postul Paștilor, vineri, 4 aprilie 2025, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului și Episcop ales al Sălajului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor bistrițeni, la Biserica „Intrarea în Biserică a Maicii Domnului” de la Coroana, cel mai vechi monument istoric din municipiul Bistrița (secolul al XIII-lea), cu prilejul oficierii Deniei Acatistului Bunei Vestiri. La finalul slujbei a avut loc cea de-a XXV-a ediție a Concertului Pascal „Lumina Învierii”.
De la ora 17:00, în biserica de la Coroana, Preasfinția Sa, înconjurat de un sobor de clerici, a oficiat Denia Acatistului Bunei Vestiri (a Imnului Acatist).
La finalul deniei, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul a rostit un cuvânt de învățătură și le-a vorbit celor prezenți despre importanța și semnificația Acatistului Bunei Vestiri, imn de laudă închinat Maicii Domnului. De asemenea, fiind ultima slujire a Preasfinției Sale în calitate de Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, ierarhul le-a mulțumit credincioșilor bistrițeni pentru căldura și dragostea cu care l-au primit de fiecare dată și i-a rugat să îl poarte în rugăciunile lor, la fel cum și el îi va purta pe ei. Cuvântul AICI
În continuare, protopopul de Bistrița, preotul Alexandru Vidican, i-a mulțumit Preasfinției Sale, în numele bistrițenilor, pentru dragostea și prezența constantă în mijlocul lor, în municipiul reședință de județ, a cărui titulatură a purtat-o timp de cinci ani. Întronizarea Episcopului ales al Sălajului va avea loc în Duminica a V-a din Postul Mare, 6 aprilie, la Catedrala „Înălțarea Domnului” din Zalău.
Concertul Pascal „Lumina Învierii”
După denia Imnului Acatist, tot în Biserica de la Coroana, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul a luat parte la Concertul Pascal „Lumina Învierii”, ajuns la cea de-a XXV-a ediție.
În cadrul concertului, pricesne și cântări religioase au fost interpretate de următorii artiști de muzică populară: Cornelia Ardelean-Archiudean, Domnica Dologa, Oana Matei Coruți, Cristina Bugnar, Anuța Motofelia, Ioana Măgherușan, precum și Alexandru Pugna, inițiatorul evenimentului și managerul Centrului Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud, care a prezentat întreaga manifestare.
Evenimentul a avut loc în prezența autorităților locale, județene și centrale, precum și a numeroși credincioși bistrițeni.
Concertul Pascal „Lumina Învierii” (Ediția a XXV-a) a fost organizat de Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, prin Centrul Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud, în parteneriat cu Protopopiatul Ortodox Bistrița și Parohiile „Intrarea în Biserică a Maicii Domnului”, „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” și „Pogorârea Sfântului Duh”.
Scurt istoric
Biserica de la Coroana, cu hramul „Intrarea în biserică a Maicii Domnului”, situată în Piața Unirii, nr. 9, este cel mai vechi monument istoric din Bistrița (secolul XIII). Sfântul lăcaș a fost edificat în jurul anilor 1270-1280, în stil gotic timpuriu, suferind de-a lungul timpului mai multe reparații și transformări. Între anii 1518-1520, sub conducerea maistrului Sigismund, monumentul a fost modificat în stil gotic târziu, iar ulterior au avut loc adăugiri în stil baroc.
Începând cu 2017, lăcașul a intrat într-un amplu proces de conservare și renovare, atât la interior, cât și la exterior, fiind resfințit de trei ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române, în frunte cu Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, la sărbătoarea Intrării în Biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie 2019, cu prilejul hramului.
Biserica este cunoscută și sub numele de „Coroana” deoarece, în trecut, a fost în proprietatea „coroanei habsburgice”, fiind folosită ca biserică militară.
În cadrul lăcașului de cult își desfășoară activitatea trei parohii: Parohia „Intrarea în Biserică a Maicii Domnului”, avându-l ca paroh pe preotul Alexandru Vidican – protopop de Bistrița; Parohia „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, avându-l ca paroh pe preotul Nicolae Feier; și Parohia „Pogorârea Duhului Sfânt”, păstorită de preotul paroh Vasile Beni. De asemenea, slujește și preotul Emanuel Vidican, secretarul Protopopiatului Bistrița.
Parohiile dețin o casă parohială, „Casina Română”, construită în anul 1680, declarată monument istoric, în care funcționează astăzi Protopopiatul Ortodox Bistrița.
În curtea bisericii a fost construit un monument închinat sfinților, eroilor și oamenilor de seamă ai județului Bistrița-Năsăud, numit „Panteonul Bistriței”.
Mai multe fotografii AICI
Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului
Foto credit: Ionuț Chifa / Mitropolia Clujului