Duminică, 25 noiembrie 2018, delegația Mitropoliei Clujului, alături de zeci de mii de credincioşi din ţară şi diaspora a asistat la un moment istoric pentru România: Sanctitatea Sa Patriarhul Ecumenic Bartolomeu şi Preafericitul Părinte Patriarh Daniel au sfinţit Catedrala Mântuirii Neamului.
Proiectul a apărut imediat după Războiul de Independenţă, dar s-a concretizat la 100 ani după Marea Unire, în timpul Patriarhului Daniel al României, sfinţirea catedralei din Dealul Arsenalului reprezentând momentul definitoriu pentru Anul Centenarului, informează Agenția de Știri Basilica a Patriarhiei Române.
Slujba de Sfințire
Începând cu ora 9:00, Sanctitatea Sa Bartolomeu I, Arhiepiscop al Constantinopolului – Noua Romă și Patriarh Ecumenic şi Preafericitul Părinte Daniel, Arhiepiscop al Bucureștilor, Mitropolit al Munteniei și Dobrogei, Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române și Locțiitor al Tronului Cezareei Capadociei împreună cu soborul slujitor, din care au făcut parte 60 de ierarhi străini și români, 40 de preoți și 12 diaconi au săvârșit slujba de sfinţire a Catedralei Naționale. Din soborul slujitor a făcut parte și Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, consilierul eparhial pe probleme de misiune si protocol, arhidiaconul Claudiu Ioan Grama, exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului, arhimandritul Dumitru Cobzaru și prodecanul Facultății de Teologie Ortodoxă a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, părintele Cristian Sonea.
Aproximativ 2.000 invitați au participat la slujbă în interiorul Catedralei și alte câteva zeci de mii în apropierea lăcașului de cult, printre aceștia s-a numărat și delegația din județele Cluj și Bistrița-Năsăud a Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, formată din peste câteva sute de credincioși: protopopi, preoți, stareți și starețe de mănăstri, profesori, simpli credincioși din parohiile eparhiei și tineri îmbrăcați în straie populare, printre care studenți de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, elevi ai Seminarului Teologic Ortodox din Cluj-Napoca, tineri din organizația studențească ASCOR Cluj-Napoca și tineri din Asociațile de Tineret din județul Bistrița-Năsăud.
La finalul slujbei, Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop vicar patriarhal, a dat citire actului de sfinţire semnat de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu, Patriarhul Daniel şi toţi ierarhii prezenţi.
Prima Sfântă Liturghie
Slujba de sfinţire a fost urmată de prima Sfântă Liturghie oficiată în Catedrala Naţională, slujbă prezidată de Patriarhul Ecumenic și Patriarhul României.
Din soborul slujitor au făcut parte Mitropolitul Hrisostom de Patra, delegatul Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe a Greciei, care a adus, cu acest prilej, la Bucureşti, Cinstita Mână a Sfântului Apostol Andrei, cel Întâi chemat, Ocrotitorul României şi al Catedralei Naţionale, dar și alți arhierei din Bisericile Ortodoxe surori și majoritatea ierarhilor români, preoții și diaconii invitați.
„Să lucrăm pentru zidirea și sfințirea Bisericii vii”
În predica rostită după citirea Sfintei Evanghelii, Sanctitatea Sa a evidențiat frumusețea și măreția noului lăcaș de cult național, dar și greutățile și piedicile „vrăjmașului” care au făcut ca acesta să se înalțe abia la o sută de ani de la Marea Unire.
La eveniment au asistat peste 45.000 de credincioşi, precum şi numeroase oficilităţi centrale şi locale.
Între invitații oficiali au fost prezenți premierul României, Viorica Dăncilă, Secretarul de Stat pentru Culte, Victor Opaschi, și alți reprezentanți ai autorităților centrale.
La final, Patriarhul României a anunțat aducerea moaștelor Sfântului Andrei și Sfintei Ecaterina în Catedrala Națională și i-a invitat pe credincioși să se închine în Sfântul Altar nou sfințit.
Toți pelerinii pot intra în Sfântul Altar să se închine la Sfânta Masă, la moaștele Sfântului Andrei și Sfintei Ecaterina până joi seara.
Catedrala Mântuirii Neamului este închinată eroilor români din toate timpurile, având hramul principal Înălțarea Domnului – Ziua Eroilor. De aceea, Patriarhul Daniel a așezat sâmbătă seara în altarul catedralei lista cu numele tuturor eroilor români cunoscuți.
Photo Credit: Darius Echim / Basilica.ro