Catedrala mitropolitană din Cluj-Napoca a fost gazda unui concert de colinde susținut de Corala Armonia din Constanța.

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, joi, 7 decembrie 2017, după slujba vecerniei, credincioșii s-au putut bucura de un concert inedit. Sub bagheta dirijorală a Arhid. Ion Iulian Dumitru „Corala Armonia” a prezentat publicului lucrări corale, din repertoriul romanesc si internațional, specifice perioadei Crăciunului.

 

La final Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a adresat calde mulțumiri invitaților dar și celor care s-au ocupat de organizarea acestui eveniment.

 

În semn de mulțumire și apreciere pentru misiunea desfășurată în Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului, Mitropolitul Andrei le-a oferit tuturor membrilor coralei Diplome de aleasă cinstire, iar Pr. George Udrea i-a oferit Crucea Arhiepiscopală.

Foto: Marius Romilă

Corala bărbătească „Armonia”, cel mai bun cor bărbătesc din lume

Grup puternic, alcătuit din tineri cu voci bărbăteşti, frumoase, melodioase, care trimit versul cântului în străfundul inimilor celor ce-i ascultă, recunoscuta Corală „Armonia” a devenit de-a lungul timpului una dintre cele mai apreciate nu numai din întreaga ţară, ci din întreaga lume.

Ion Iulian Dumitru (actualmente Arhidiacon, Lector Universitar, Doctor), în anul 2001, la Seminarul Teologic din Tulcea, punea bazele unui grup vocal alcătuit din tineri elevi seminarişti, dedicaţi căii ce şi-au ales de a o urma în viaţă. Cu siguranţă, gândul lor era de a-L sluji pe Dumnezeu prin cânt, folosindu-se de darul ce le-a fost hărăzit de sus.

După doi ani de la înfiinţare, grupul coral de la Seminarul Teologic din Tulcea, ajunge sub tutela directă a  Arhiepiscopiei Tomisului, acesta fiind un moment de răscruce în existenţa şi dezvoltarea lui. De la acel nucleu iniţial, în care existau 2 – 3 membri la fiecare voce (Tenor  1, Tenor 2, Bariton şi Bas) s-a ajuns la acea formulă de bază care se păstrează până azi şi care numără circa 30 de corişti, toţi cu pregătire temeinică, atât teologică, cât şi muzicală.

Dragostea pentru Dumnezeu şi pentru munca în echipă, prietenia care a dat şi dă unitate acestui minunat grup, au făcut ca de la an la an valoarea lui să crească, fapt care nu a rămas neobservat. Aceştia au fost invitaţi să participe la diferite competiţii de specialitate organizate la nivel internaţional, oportunităţi la care mulţi nici nu se pot gândi.

Astfel, o primă participare internaţională a avut loc la Dobrich, în Bulgaria, în anul 2012, în luna iunie, de unde s-au întors cu premiul cel mare al concursului „Folclor fără graniţe”.

Era doar un început. La mai puţin de o lună de la acest minunat eveniment, în Statele Unite ale Americii, la Cincinnati avea loc Olimpiada Corală Mondială. Au avut şansa de a participa la acest concurs şi au avut meritul de a se întoarce de acolo cu două medalii de aur la secţiunile la care au concurat.

Obţinând titlul mondial, un an mai târziu, aşa cum era de aşteptat, au fost invitaţi să participe şi la întrecerea europeană ce a avut loc la Graz, în Austria. Acolo au repetat „greşeala” şi s-au întors din nou ca laureaţi. Şi-au îmbogăţit palmaresul obţinând trofeul şi titlul de campioană europeană, medalia de aur la secţiunea folclor şi medalia de argint la secţiunea de muzică religioasă.

Între 15 şi 21 iulie 2014, membrii Coralei Armonia s-au aflat la Riga, în Letonia, pentru a participa la cea de-a VIII-a ediţie a World Choir Games. Au obţinut locul I şi medalia de aur la secţiunea muzică sacră. De asemenea, spre mândria noastră a tuturor românilor, au obţinut titlul de campioană mondială, primind şi trofeul aferent acestei reuşite.

Premiile şi distincţiile pe care le-au mai primit de-a lungul timpului au fost multe şi nu necesită a fi amintite. Turneele în ţară şi străinătate, adevărate momente de înălțare sufletească și bucurie duhovnicească,  de asemenea. Toate acestea fac cinste membrilor Coralei Armonia, iar pe noi ne face să îi preţuim şi să ne mândrim cu ei.

După reuşita de la Riga, părintele Dan Dorian Cismaş, de la parohia Maieru, protopopiatul Năsăud a avut binecuvântata iniţiativă de a-i invita să cânte în parohia pe care cu vrednicie o păstoreşte. De atunci, alţi preoţi din eparhia noastră, în nenumărate rânduri i-au invitat pentru a face misiune aici, în această parte de ţară, aici, în Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului.

Pentru toată această minunată şi rodnică misiune pe care ei au făcut-o aici la noi, prin concertele de colinde, prin concertele pascale, prin concertele folclorice, prin răspunsurile la Sfintele Liturghii, Părintele Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei i-a acordat, în anul 2016, Părintelui Arhidiacon Ion Iulian Dumitru, distincţia „Crucea Arhiepiscopală”.

 

Din aceeași categorie

Share This