Consfătuirea anuală a profesorilor de religie din județul Cluj a avut loc joi, 12 octombrie 2023, la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, în prezența și cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului. În cadrul evenimentului s-au analizat activităţile educaţionale şi de formare religioasă a elevilor şi s-au prezentat reperele metodologice pentru disciplina Religie.
Ședința de lucru s-a desfășurat începând cu ora 17:00, în aula facultății din Campusul Universitar „Nicolae Ivan”. În deschiderea întâlnirii, Părintele Arhiepiscop și Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt de binecuvântare și le-a adresat cadrelor didactice câteva sfaturi duhovnicești, subliniind importanța misiunii unui dascăl de vocație, în special a profesorului de religie. La finalul întâlnirii, ierarhul le-a dăruit tuturor cartea „Cuvintele bătrânilor” de Părintele Dionysios Tatsis, apărută la Editura Renașterea a Arhiepiscopiei Clujului, fiind tradusă din limba franceză de Înaltpreasfinția Sa.
Pr. prof. univ. dr. Stelian Tofană, profesor la Catedra de Noul Testament a Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, în calitate de invitat special al întâlnirii, a susținut o prelegere în cadrul căreia a explicat ce este profesorul de religie, care este statutul lui și care este ținta activității/misiunii lui didactice. De asemenea, părintele profesor a evidențiat impactul educației religioase asupra elevilor și modul în care poate fi dinamizată și eficientizată activitatea catehetică și misionară a profesorului de religie.
Alocuțiuni au mai rostit: pr. prof. George Jambore, inspector patriarhal la Sectorul Teologic Educaţional al Patriarhiei Române (prezent prin intermediul unei platforme online), conf. univ. dr. Vasile Timiș, inspector general în cadrul Ministerului Educației Naționale şi Cercetării Ştiinţifice, prof. Marinela Marc, inspectorul școlar general al județului Cluj, precum și preotul Ciprian Taloș (Parohia „Nasterea Domnului” din Cluj-Napoca), care a prezentat broșura „Cântările Cerului”, parte a unui proiect muzical realizat de către Organizația Creștină „Agape”, în colaborare cu Inspectoratele Școlare din cele două județe ale Arhiepiscopiei Clujului: Cluj și Bistrița-Năsăud. Toți profesorii prezenți au primit în dar broșura „Cântările Cerului”, putând fi folosită ca material didactic suplimentar pentru buna desfășurare a orelor de religie, în vederea integrării liturgice a elevilor în comunitățile parohiale.
În cea de a doua parte a întâlnirii, inspectorul școlar pentru disciplina religie din cadrul ISJ Cluj, preotul prof. Marian Sidon, a prezentat câteva aspecte de ordin administrativ. Au fost prezentate precizări privind noua lege a învățământului preuniversitar, aplicarea curriculumului național, proiectarea curriculară conform structurii anului școlar 2023-2024, formarea continuă a profesorilor de religie; au mai fost aduse în discuție acțiuni viitoare, precum și programele școlare actuale, organizarea cercurilor metodice, organizarea și desfășurarea competițiilor școlare specifice disciplinei Religie și altele.
La consfătuire au participat cei peste 150 de profesori de religie din județul Cluj, atât cei care predau religia ortodoxă, precum și profesorii tuturor confesiunilor existente la nivelul județului Cluj. De asemenea, au mai luat parte consilierul cultural al Arhiepiscopiei Clujului – preotul Cornel Coprean și domnul Liviu Baltă, inițiator al evenimentului „Cântările Cerului” și director executiv al Organizației Creștine „Agape” din Cluj-Napoca. Organizația Creștină „Agape” a fost înființată în anul 2009 și este o organizație neguvernamentală, creștin-ortodoxă, care oferă resurse pentru creșterea copiilor, căsătorie și familie.
Mai multe fotografii AICI
Text și foto: Darius Echim / Mitropolia Clujului