Preoţii din Protopopiatul Năsăud, au participat joi, 10 mai 2018, la Conferinţa preoţească de primăvară prezidată de către Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei.
Ierarhul nostru a fost însoţit de către vicarul eparhial al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului, pr. Iustin Tira, de consilierul pe probleme de misiune şi protocol, arhid. Claudiu Grama şi de prorectorul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, prof. univ. dr. Ioan Bolovan, în calitate de invitat special.
Şedinţa de anul acesta s-a desfăşurat la Centrul Misionar pentru Tineret „Pr. Prof. Ioan Bunea” din Sîngeorz-Băi şi a fost precedată de o slujbă de Te-Deum săvârşită în Biserica cu hramul „Schimbarea la Faţă” din localitate.
La finalul slujbei, Mitropolitul Clujului a adresat celor prezenţi, preoţi, credincioşi şi preşcolari de la Grădiniţa din staţiune, un scurt cuvânt prin care a punctat scopul întâlnirii prilejuită de proclamarea de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a anului 2018 ca An omagial al unităţii de credinţă şi de neam şi An comemorativ al făuritorilor Marii Uniri din 1918.
Dezbaterile au continuat în sala de conferinţe a Centrului misionar şi au debutat cu cuvântul de bun venit al pr. protopop Ioan Dâmbu. În cele ce au urmat, Înaltpreasfinţitul Andrei a subliniat contribuţia majoră pe care Biserica Ortodoxă Română a avut-o şi trebuie să o aibă la promovarea conştiinţei identităţii şi a unităţii spirituale a neamului românesc.
În continuare, prof. univ. dr. Ioan Bolovan, prorectorul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, a conferenţiat pe tema „De la prima Unire la Marea Unire din 1918” şi a evocat pe promotorii Marilor Uniri de la 1600, 1859 şi 1918. În cursul prelegerii, domnia sa a subliniat aspectele politice şi istorice care au dus la Marea Unire, subliniind în acelaşi timp şi rolul Bisericii în păstrarea identităţii naţionale a neamului nostru.
În încheiere, pr. vicar Iustin Tira a adus la cunoştinţa preoţilor problemele de ordin administrativ.
Autor: Pr. Cornel Coprean