Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca a organizat marți seara, 9 martie 2021, în mediul online, conferința cu tema „Biblie și Cultură în mileniul III. Mitropolitul Bartolomeu Valeriu Anania – 100 de ani de la naștere”.
În deschiderea evenimentului, Înaltpreasfințitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, a rostit un cuvânt de binecuvântare, a evocat personalitatea predecesorului său, Mitropoliul Bartolomeu, și i-a felicitat pe cei implicați în organizarea conferinței dedicată omagierii a 100 de ani de la nașterea ierarhului cărturar.
De asemenea, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Clujului, a vorbit despre puterea cuvântului rostit de la amvonul Catedralei de ierarhul de vrednică amintire.
În cadrul manifestării au fost susținute următoarele comunicări:
- Pr. prof. univ. dr. Ioan Chirilă – „Mitropolitul Bartolomeu și întâlnirea dintre cult – cultură – Scriptură”;
- Pr. prof. univ. dr. Ștefan Iloaie – „Concepte de morală creștină în notele subsidiare ale Ediției Jubiliare a Bibliei – Bartolomeu Valeriu Anania”;
- Pr. lect. univ. dr. Bogdan Ivanov – „Lectura Bibliei, versiunea Bartolomeu, de la comentariu la text”;
- Conf. univ. dr. Lucian Bâgiu – „Cum l-am cunoscut pe IPS Bartolomeu Anania”;
- Elena Maria Ganciu – „Mitropolitul Bartolomeu şi căutarea sensurilor esenţiale”;
- Nicoleta Pălimaru – „Poezia de inspirație biblică a lui Valeriu Anania”;
- Pr. Călin Florea – „Înaltul nostru Bartolomeu – Amintiri cu nectar”;
- Lect. univ. dr. Stelian Pașca-Tușa – „Lupta mitropolitului Bartolomeu cu logosul/ Logosul în Cartea Psalmilor”.
Conferința poate fi urmărită, integral, AICI
Scurtă biografie
Mitropolitul, teologul, prozatorul, poetul și dramaturgul Anania Bartolomeu (din botez Valeriu) s-a născut în data de 18 martie 1921, în Glâvile, județul Vâlcea.
Tălmăcitor al Bibliei şi ctitor remarcabil, ierarhul a păstorit Eparhia clujeană cu înţelepciune, timp de 18 ani, reuşind să-i dinamizeze activitatea, pentru a răspunde prompt şi eficient solicitărilor noi şi tot mai diverse ale lumii moderne. De numele Mitropolitului Bartolomeu se leagă actul istoric de reînființare, în anul 2006, a Mitropoliei Clujului, ca o reînviere a vechii mitropolii de la Feleac, ctitorită la finele veacului al XV-lea, de Sfântul Voievod Ștefan cel Mare și ocrotită de urmașii lui.
Ierarhul cărturar a trecut la cele veşnice în data de 31 ianuarie 2011, fiind înmormântat în cripta ierarhilor de la demisolul Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca.
Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului