Studenții și profesorii Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca l-au sărbătorit vineri, 6 decembrie 2019, pe Sfântul Ierarh Nicolae, Arhiepiscopul Mirelor Lichiei, ocrotitorul spiritual al capelei și al Campusului Universitar „Nicolae Ivan”, unde facultatea își desfășoară activitatea.
Cu această ocazie, în ziua de hram, Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.
Din sobor au făcut parte: pr. prof. univ. dr. Ioan Chirilă, președintele Senatului Universității Babeș-Bolyai, pr. prof. univ. dr. Vasile Stanciu, decanul instituției de învățământ teologic, pr. prof. univ. dr. Ștefan Iloaie, directorul de departament al facultății, pr. conf. univ. dr. Cristian Sonea, prodecanul facultății, arhim. prof. univ. dr. Teofil Tia, duhovnicul studenților și directorul Școlii Doctorale „Isidor Todoran”, precum și alți preoți profesori care predau la facultatea teologică clujeană.
După citirea pericopei evanghelice, ierarhul a ținut un cuvânt de învățătură, intitulat „Preotul și credincioșii lui”, vorbindu-le celor prezenți despre datoria preotului față de credincioșii încredințați spre păstorire.
Răspunsurile la strană au fost date de Corul Facultății de Teologie Ortodoxă, dirijat de arhid. asist. univ. dr. Daniel Mocanu.
La final, pr. prof. univ. dr. Vasile Stanciu, decanul facultății, a rostit un cuvânt duhovnicesc și a mulțumit ierarhului pentru binecuvântare și prezență în mijlocul comunității instituției de învățământ teologic.
La Liturghia arhierească au luat participat studenți teologi şi profesori care, în număr mare, s-au împărtăşit cu Trupul şi Sângele Mântuitorului Iisus Hristos. De asemenea, au luat parte reprezentanți ai Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, dar și credincioși clujeni.
Slujba de astăzi încheie șirul de evenimente religioase și culturale din cadrul Săptămânii Facultăţii, care au loc în fiecare an, în perioada 1-6 decembrie, cu ocazia hramului capelei şi a comemorării Episcopului Nicolae Ivan. Au fost susținute conferințe, lansări de carte și concerte de colinde.
Istoricul instituției de învățământ
Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca îşi are începuturile în anul 1924, prin înfiinţarea Institutului Teologic Ortodox din Cluj-Napoca, de către vrednicul de pomenire Episcopul Nicolae Ivan.
După o istorie frământată, în care activitatea institutului a fost chiar sistată (între 1952-1990), potrivit protocoalelor încheiate între Ministerul Învăţământului şi Patriarhia Română, începând din anul universitar 1992-1993, Institutul Teologic din Cluj, reînființat în 1990, a fost integrat în Universitatea Babeş-Bolyai, primind numele de Facultatea de Teologie Ortodoxă Cluj-Napoca.
Începând cu anul 2013, Facultatea își desfășoară activitatea în Campusul Universitar „Nicolae Ivan”, înaugurat împreună cu capela, la data de 6 decembrie 2013, cu prilejul sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae.
Citește și Campusul universitar „Nicolae Ivan”, la ceas de sărbătoare
În prezent, Facultatea oferă 4 specializări la nivel licență: Teologie Pastorală, Teologie Didactică, Teologie Asistență Socială și Artă sacră; 4 specializări la nivel master: Artă Sacră– conservarea, restaurarea şi crearea bunurilor culturale, Bioetica – Morală, Etică şi Deontologie, Consiliere pastorală şi asistenţă psihosocială și Istoria religiilor. Geopolitica religiilor monoteiste (creștinism, iudaism, islam); și 10 specializări la nivel doctorat: Spiritualitate ortodoxă, Muzică bisericească și Ritual, Teologia Vechiului Testament, cu elemente de arheologie biblică și limbă ebraică, Istoria Bisericii Ortodoxe Române cu noțiuni de paleografie, Misiologie și ecumenism, Istorie bisericească universală, Studiul biblic și exegetic al Noului Testament, Morală creștină, Teologie Pastorală și Drept Canonic Ortodox.
Mai multe fotografii AICI
Studenții și profesorii Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca l-au sărbătorit vineri, 6 decembrie 2019, pe…
Publicată de Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului pe Vineri, 6 decembrie 2019
Text și foto: Darius Echim / mitropolia-clujului.ro