Campania umanitară „Camionul de Crăciun” a ajuns pentru al zecelea an consecutiv, marți, 5 ianuarie 2021, la cei aproximativ 1000 de copii de etnie rromă din Parohia misionară „Sfântul Moise Arapul” de la Pata Rât, Cluj-Napoca. Acestora le-au fost împărțite peste 1000 de pachete, constând în produse de igienă, dulciuri, alimente, jucării și rechizite. Toate acestea au ca scop principal ajutorarea aproapelui aflat în nevoie și prevenirea abandonului școlar în rândul copiilor de etnie rromă.
Cadourile au venit din partea organizației germane „Die Johanniter”, care, în colaborare cu Asociația Tășuleasa Social din județul Bistrița-Năsăud, derulează, încă din anul 2001, Campania „Camionul de Crăciun”. Prin aceast proiect, din partea unor familii din Germania sunt aduse cadouri pentru copiii cu situație defavorizată din Romania.
Pentru copiii de la Pata Rât, „Camionul de Crăciun” a venit pentru prima dată în anul 2011, prin implicarea sectorului misionar-social al Arhiepiscopiei Clujului, la inițiativa Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, prezent cu această ocazie în mijlocul comunității rrome.
Cu acest prilej, Părintele Mitropolit Andrei i-a binecuvântat pe cei prezenți și a mulțumit organizației germane „Die Johanniter” și Asociației Tășuleasa Social pentru că pun în aplicare faptele milei creștine și aduc bucurie copiilor din diferite zone defavorizate ale României, printre care și copiilor de etnie rromă de la Pata Rât.
Din partea Arhiepiscopiei Clujului, la împărțirea pachetelor au fost prezenți: consilierul eparhial misionar-social, Liciniu Câmpean, președintele Asociației ortodoxe social-misionar-culturale pentru rromi „Sfântul Moise Arapul”, Crăciun Ioan Lăcătuș, și preotul comunității din Parohia misionară Pata Rât, Gelu Petru Săvărășan.
Anul acesta, în contextul pandemiei actuale, camionul a ajuns mai târziu decât s-a preconizat, a precizat Paul Borde, voluntar Tășuleasa Social. De asemenea, acțiunea de împărțire a cadourilor s-a desfășurat cu respectarea măsurilor igienico-sanitare prevăzute în reglementările aflate în vigoare la nivel național, în perioada stării de alertă, iar cadourile au fost ridicate de părinții copiilor.
Povestea Camionului de Crăciun
Povestea „Camionul de Crăciun” a început în 1993, la iniţiativa postului german de radio Antenne Bayern şi a organizaţiei germane „Die Johanniter Unfall-Hilfe”, a doua cea mai mare organizaţie din Europa.
În fiecare an, copiii din Germania împachetează cadouri pentru copiii din Estul Europei.
Începând cu anul 2001, o parte dintre aceste pachete ajung, prin voluntarii Tăşuleasa Social, la copiii din județele Cluj, Bistriţa-Năsăud şi în alte judeţe din ţară.
Începând cu anul 2014, Asociația Tășuleasa Social a decis să transforme „Camionul de Crăciun” într-o lecție de voluntariat. Astfel, cei care au primit cadouri sunt îndemnați să participe în luna aprilie la Ziua voluntarilor mici, lecția pentru ei fiind aceea de a învăța să primească, dar să și dea mai departe.
„În cei 20 de ani de existență a Asociației Tășuleasa Social s-au împărțit peste 300.000 de cadouri de Crăciun, în preajma sărbătorilor de iarnă, cu ajutorul și prin munca partenerilor noștri germani, Die Johanniter. În acest an, acțiunea „Camionul de Crăciun” a fost îngreunată din cauza pandemiei. Cu toate acestea, Die Johanniter a reușit să adune în jur de 15.000 de cadouri, iar noi, ca elfii Moșului, le împărțim acolo unde este mai mare nevoie, cu restricțiile și normele de protecție respectate”, au declarat reprezentanții Asociației Tășuleasa Social, pe pagina oficială de Facebook.
Comunitățile rrome, în atenția Arhiepiscopiei Clujului
În cadrul Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului funcționează două parohii misionare pentru rromi: Parohia misionară pentru rromi „Sfântul Ioan Botezătorul” de la Turda, înființată în ianuarie 2019, păstorită de preotul Marin Trandafir Roz, de etnie rromă, și Parohia misionară „Sfântul Moise Arapul” de la Pata Rât, înființată în anul 2015, fiind păstorită de preotul Gelu Petru Săvărășan care, până în prezent, desfășoară o activitate social-misionară bogată, în doar patru ani ridicând două biserici pentru cele patru comunități de rromi din zonă.
Aceste comunități beneficiază de o serie de activităţi catehetice, educative și culturale, coordonate cu sprijinul Asociaţiei Ortodoxe Social-Misionar-Culturale pentru Rromi „Sfântul Moise Arapul” și a ASCOR Cluj-Napoca.
De asemenea, Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului, prin sectorul misionar-social, acordă săptămânal ajutoare (pachete cu alimente și sprijin financiar) comunităţilor de rromi din cuprinsul eparhiei, conform celor afirmate de consilierul misionar-social, Liciniu Câmpean.
În prezent, Arhiepiscopia Clujului are 55 de proiecte şi programe sociale, care acordă adăpost, hrană, îmbrăcăminte, medicamente, îngrijiri medicale și paliative, educaţie copiilor şi tinerilor, alină suferinţele celor bolnavi şi dau speranţă acolo unde nu mai este. Astfel, anul trecut au fost cheltuiți 15.856.678 milioane de lei în scop filantropic, la nivelul Eparhiei Clujului.