În cadrul unui ceremonial militar-religios, a avut loc, joi, 20 decembrie 2018, dezvelirea bustului primului patriarh al României Mari, Miron Cristea, la Năsăud, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului.
Așezat în curtea bisericii „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din Năsăud, bustul din bronz al Patriarhului Miron Cristea a fost realizat printr-un proiect finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale și derulat de Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud.
După slujba de sfințire a bustului, Părintele Mitropolit Andrei a adresat, celor prezenți, un cuvânt de învățătură în care a vorbit despre personalitatea Patriarhului Miron Cristea.
Au mai susținut alocuțiuni președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Emil Radu Moldovan, și primarul orașului Năsăud, Mircea Romoncea.
„Suntem la finalul unui an în care am evocat mari personalități, care prin geniul și spiritul lor de sacrificiu au schimbat istoria și ne-au oferit nouă, urmașilor lor, o țară. După manifestări care au adus în memoria colectivă actuală personalități ca Alexandru Vaida-Voevod sau Episcopul Greco-Catolic Iuliu Hossu, anul 2018 nu se putea încheia fără a marca importanța unui alt bistrițean în istoria neamului nostru: patriarhul ortodox Miron Cristea”, conform celor afirmate de președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Emil Radu Moldovan.
La eveniment au fost prezente oficialitățile locale, centrale, județene și militare, printre care secretarul de stat al Ministerului Culturii, Alexandru Pugna, prefectul județului Bistrița, Ovidiu Victor Frenț, locțiitorul comandamentului Brigăzii „81 Mecanizată” Bistrița, colonel Ioan Cristurean, precum și numeroși preoți, printre care protopopul de Năsăud, pr. Ioan Dâmbu și preotul paroh, pr. George Celsie.
În cadrul evenimentului, primarul orașului, domnul Mircea Romocea a acordat Diplome de recunoștință Înaltpreasfințitului Părinte Andrei și celorlalte ofialități prezente care s-au implicat în viața comunității din Năsăud.
La final, a avut loc ceremonia de depunere de flori și coroane, urmată de parada militară.
Patriarhul Miron Cristea, făuritor al Marii Uniri
Numele Patriarhului Miron Cristea este strâns legat de orașul Năsăud prin faptul că acesta a absolvit Liceul Grăniceresc din Năsăud, petrecându-și adolescența în această zonă. De asemenea, mama patriarhului, Domnița, provenea din Galaţii Bistriţei.
Patriarhul Miron Cristea (1925-1939), pe numele de mirean Elie, a fost primul patriarh al Bisericii Ortodoxe Române. În perioada înfăptuirii Marii Uniri de la 1918, Miron Cristea a făcut parte din delegația românilor transilvăneni carea au prezentat actul unirii în fața regelui, la București. A studiat la gimnaziul săsesc din Bistrița în perioada 1879-1883 și la Liceul Grăniceresc din Năsăud în perioada 1883-1887. Ca elev al Liceului Grăniceresc, a fost ales președinte al societății culturale „Virtus Romana Rediviva”, în perioada 1886-1887. Ca recunoaștere a meritelor sale în procesul unificării, Marele Colegiu Electoral l-a ales pe Miron Cristea, pe atunci episcop de Caransebeș, să ocupe scaunul de mitropolit, mai târziu devenind patriarh. Amintim că a avut rosturi şi în viaţa politică (fără să fi făcut parte din vreun partid politic) – a făcut parte din Regenţă (20 iulie 1927 – 8 iunie 1930) şi, mai târziu, prim-ministru (10 februarie 1938 – 6 martie 1939). Pentru activitatea culturală şi naţională deosebită a fost ales membru de onoare al Academiei Române.
Patriarhul Miron Cristea a trecut la cele veşnice la Cannes, în Franţa, la 6 martie 1939, și a fost înmormântat în Catedrala Patriarhală din Bucureşti.
Mai multe fotografii găsiți AICI
În cadrul unui ceremonial militar-religios, a avut loc, joi, 20 decembrie 2018, dezvelirea bustului primului patriarh al…
Publicată de Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului pe Vineri, 21 decembrie 2018