Cinstitul Brâu al Maicii Domnului de la Mănăstirea Kato Xenia din Grecia a ajuns în seara zilei de sâmbătă, 31 octombrie 2015, în capitala Transilvaniei. El a fost adus la Cluj-Napoca de o delegație a Mitropoliei de Volos, la iniţiativa Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei.
Duminică dimineața racla a fost purtată în procesiune de un sobor de preoți în frunte cu Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, de la Centrul Eparhial până la muzeul Mitropoliei Clujului. La finalul procesiunii, Înaltpreasfinția Sa a declarat că este o mare binecuvântare prezența Brâului Maicii Domnului în țara noastră, mai ales în urma tragediei din București.
„Este o mare binecuvântare prezența Brâului Maicii Domnului la Cluj-Napoca, mai ales că în țară există suferința aceasta grozavă, generată de tragedia petrecută la clubul Colectiv din București. Maica Domnului, este Maica tuturor creștinilor și aduce mângâiere și celor sănătoși și celor bolnavi”.
Încă de la primele ore ale dimineții credincioși din Cluj-Napoca, dar și din împrejurimi, au așteptat la rând pentru a se putea închina la racla cu Brâul Maicii Domnului.
„Am venit de la Dej, împreună cu o prietenă, pentru a reuși să ne închinăm cinstitului Brâu al Maicii Domnului și pentru a ne ruga pentru sănătate și ocrotire. Am venit aici, încă de la ora 8:30 și cât timp am așteptat am citit neîntrerupt paraclisul Maicii Domnului. În 2013, am avut și bucuria de a vizita Mănăstirea Kato Xenia din Grecia, unde este păstrat Sfântul Brâu. Am simțit o bucurie de nedescris”, a mărturisit o credincioasă.
Clujenii se vor putea închina Cinstitului Brâu al Maicii Domnului, până miercuri, 4 noiembrie, la ora 12:00. Muzeul Mitropoliei Clujului va fi deschis permanent. Atât pe parcursul zilei, cât și a nopții, racla cu sfânta relicvă va fi asistată de preoţi şi călugări, care îi vor mirui pe închinători.
Rugăciune în Catedrala mitropolitană din Cluj-Napoca, pentru tinerii morți în incendiul din București
Catedrala ortodoxă din Piața Avram Iancu a fost plină de credincioșii veniți să participe la Sfânta Liturghie oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, cu prilejul sosirii la Cluj a Brâului Maicii Domnului. În cadrul slujbei, Ierarhul, alături de preoții și diaconii ce au făcut parte din sobor, s-a rugat pentru sufletele victimelor tragediei de la Clubul Colectiv din București, precum și pentru cei din spitale. A făcut parte din soborul de preoți slujitori și părintele profesor Ioan Sauca de la Geneva, care va participa în zilele următoare la Simpozionul internațional organizat de Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca. Părintele profesor a vorbit în cadrul cuvântului de învățătură, despre importanța milosteniei, pornind de la pilda bogatului nemilostiv și a săracului Lazăr. La finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei și-a exprimat încă o dată compasiunea față de tinerii decedați și familiile lor și a spus că toți creștinii sunt solidari în rugăciune față de cei ce se luptă pentru a supraviețui.
„Mai profund ca o mamă, ca un tată nu poate simți nimeni durerea unei asemenea catastrofe. Poate că nu întâmplător a rânduit Dumnezeu ca în această zi să fie adus spre mângâiere, clujenilor și tuturor celor care vor trece prin Cluj, Brâul Maicii Domnului. Noi credem că Maica Domnului, chiar dacă s-a întâmplat această catastrofă, se roagă pentru cei ce sunt în suferință”.
Credincioșii clujeni au fost încurajați de părintele Arhimandrit Gheorghe, ce face parte din delegația din Grecia, să se roage Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, orice probleme ar avea:
„Maica Domnului ocrotește, protejează și sfințește nu doar mănăstirea noastră, ci întreaga regiune șiîntreaga lume și se săvârșesc multe minuni prin mijlocirea Ei, bolnavii se vindecă, iar femeile care își doresc să devină mame, dacă se roagă cu credință, rugăciunile le sunt ascultate”.
La finalul Sfintei Liturghii a fost oficiat un parastas pentru
vrednicul de pomenire Arhiepiscopul Teofil Herineanu, de la a cărui trecere la cele veșnice se împlinesc, pe 2 noiembrie, 23 de ani. În rugăciune au fost pomeniți și tinerii care au murit în tragicul eveniment din București.
Mănăstirea Kato Xenia, un loc unde se înfăptuiesc minuni
Mănăstirea Kato Xenia din Grecia se află în orașul grecesc Volos. Numele mănăstirii provine de la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului ajunsă aici în mod miraculos. Icoana a fost numită „Xenia” – adică Străina – deoarece venea dintr-un loc străin.
Între nepreţuitele odoare pe care le deţine mănăstirea se află şi două bucăţi din Brâul Maicii Domnului, primite în dar de la Mănăstirea Vatoped din Sfântul Munte Athos în anul 1522.
Potrivit Sfintei Tradiţii, Maica Domnului a dăruit brâul Apostolului Toma, care n-a fost prezent la înmormântarea sa, darul fiind o binecuvântare şi o dovadă a înălţării ei la cer cu tot cu trup. Brâul a fost ţesut de însăşi Maica Domnului din păr de cămilă.
Cinstitul Brâu s-a păstrat în Capadocia, de unde a fost adus în Ierusalim de către împăratul Teodosie cel Mare, unde a rămas până în secolul al IV-lea. În anul 395 a fost adus la Constantinopol de Arcadie, fiul împăratului Teodosie cel Mare.
Maica Domnului a făcut multe minuni cu Brâul său. O primă minune a fost consemnată în secolul al X-lea, când împărăteasa Zoe, soţia lui Leon al VI-lea Înţeleptul a fost vindecată de un duh necurat. Drept mulţumire, împărăteasa a brodat Brâul Maicii Domnului cu fir de aur, aşa cum se păstrează până astăzi, şi l-a reaşezat în racla dăruită de împăratul Arcadie. Amintirea acestui fapt minunat se pomeneşte în calendarul ortodox la data de 31 august.