În Duminica a 5-a după Rusalii (a vindecării celor doi demonizați din ținutul Gadarei), 17 iulie 2022, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a binecuvântat comunitatea ortodoxă din Chinteni, județul Cluj, cu prilejul resfințirii bisericii parohiale.
De la ora 8:30, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a săvârșit slujba de resfințire a bisericii cu hramurile „Sfinţii Mărturisitori Visarion, Sofronie şi Mucenicul Oprea” şi „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena”, al doilea hram fiind primit chiar în ziua resfințirii. Restaurat și înfrumusețat în ultimii șase ani, la interior și exterior, lăcașul de cult a fost binecuvântat prin stropire cu apă sfinţită şi prin ungere cu Sfântul și Marele Mir, iar în piciorul Sfintei Mese au fost așezate moaște de mucenici.
În continuare, pe un podium special amenajat în proximitatea bisericii, Părintele Mitropolit Andrei a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de clerici. Din sobor au făcut parte: vicarul administrativ eparhial, preotul Dumitru Boca, consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol, arhidiaconul Claudiu Grama, exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Clujului, arhimandritul Dumitru Cobzaru, protopopul de Cluj I, preotul Dan Hognogi, protopopul de Cluj II, preotul Alexandru Constantin Ciui, eclesiarhul Mănăstirii Nicula, protos. Calinic Stupinean, preotul paroh Simion Abraham, precum și alți preoți invitați.
După citirea pericopei evanghelice duminicale, ce ilustrează vindecarea celor doi demonizați din ținutul Gadarei, Părintele Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt de învățătură, intitulat „Patima iubirii de avere te înstrăinează de Hristos”. În cadrul acestuia, ierarhul a explicat că Domnul Iisus Hristos i-a vindecat pe cei doi demonizați dorind să le arate iudeilor că există o lume spirituală și, totodată, să-i vindece pe gadareni de patima de avere. Această întâmplare ne învață care ar trebui să fie atitudinea noastră față de cele materiale.
Răspunsurile liturgice au fost date de Cvartetul Synavlia, compus din studenți de la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, dirijat de Roxana Chicidea. La chinonic, tânăra interpretă de muzică populară Diana Moga, fiică a satului, a interpretat câteva pricesne.
La finalul slujbei, preotul paroh Simion Abraham a mulțumit ierarhului, oficialităților, celor prezenți și tuturor celor ce au ajutat la reabilitarea lăcașului de cult. În semn de prețuire, Înaltpreasfinției Sale i-a dăruit o icoană cu Mântuitorul Iisus Hristos.
Din partea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei i-a oferit primarului comunei Chinteni, Magdalena Lucia Suciu, Ordinul Crucea „Maria Brâncoveanu”, în semn de apreciere și recunoștință, pentru implicarea activă în viața comunității și a Bisericii.
Pentru întreaga activitate pastorală și administrativă desfășurată în cei 39 de ani de slujire sacerdotală, Părintele Arhiepiscop și Mitropolit Andrei i-a acordat preotului paroh Simion Abraham cea mai înaltă distincție a Mitropoliei Clujului, „Crucea Transilvană” pentru clerici, iar colonelului (r) Valentin Suciu i-a oferit „Crucea Transilvană” pentru mireni. Domnului ministru Victor Opaschi, secretar de Stat pentru Culte, i-a conferit Ordinul „Sfinții Martiri Năsăudeni”, iar domnului Andrei Ungar, director de cabinet al Secretariatului de Stat pentru Culte, i-a acordat Ordinul „Episcop Nicolae Ivan”. De asemenea, membrii Consiliului și Comitetului parohial au primit distincții și diplome de aleasă cinstire, precum și alți binefăcători, în frunte cu preoteasa Rodica Abraham.
La finalul slujbei, alocuțiuni au rostit secretarul de Stat pentru Culte, Victor Opaschi, și primarul comunei Chinteni, Magdalena Lucia Suciu, care i-a acordat preotului paroh Simion Abraham titlul de „Cetățean de onoare al comunei Chinteni”, iar diplome de recunoștință le-a oferit celor patru familii din localitate care au împlinit 50 de ani de căsătorie şi care sunt un exemplu viu pentru comunitatea în mijlocul căreia trăiesc şi îşi desfăşoară activitatea.
La slujbă au participat autorități locale, județene și centrale, fiii satului și numeroși credincioși, o parte fiind îmbrăcați în straie populare. Printre cei prezenți s-a aflat și Lenuța Moldovan, cunoscută ca „Bunica din Chinteni” sau „Bunica lui Mircea Bravo”.
Scurt istoric
Parohia Ortodoxă din Chinteni, comună ce a cunoscut în ultimii ani o dezvoltare imobiliară și demografică sporită, se află în vecinătatea municipiului Cluj-Napoca, în partea de Nord, la o distanță de doar 12 km.
Biserica Ortodoxă din Chinteni, cu hramurile „Sfinţii Mărturisitori Visarion, Sofronie şi Mucenicul Oprea” şi „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena”, a fost construită între anii 1946-1963, în timpul păstoririi preotului Simion Vasinca, fiind sfințită la data de 22 noiembrie 1964, de vrednicul de pomenire Arhiepiscop Teofil Herineanu.
De-a lungul timpului, lăcașul de cult a fost renovat de mai multe ori. Începând cu 2016, părintele paroh Simion Abraham în colaborare strânsă cu credincioşii parohiei, dar şi cu susţinerea financiară a autorităţilor locale şi centrale, au demarat lucrări ample de renovare şi respaţiere. Acestea s-au concretizat prin: înălţarea zidurilor cu un metru pentru construirea unei bolţi interioare; consolidarea zidurilor de susţinere, anveloparea şi izolarea termică a edificiului, refaţadizarea şi acoperirea cu tablă de cupru. La interior, biserica a fost înzestrată cu o nouă pardoseală cu sistem de încălzire inclus, cu un iconostas din lemn de stejar și a fost repictată integral, în tehnica frescă, de pictorul Gabriel Solomon.
Mai multe fotografii AICI
Text și foto: Darius Echim / Mitropolia Clujului