Biserica din localitatea bistriteană Telciu I a fost resfințită duminică, 22 septembrie 2013 de IPS Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, la o sută de ani de la ridicarea ei. Slujba a avut loc dimineață, de la ora 9 și a fost urmată de Sfânta Liturghie. Alături de ÎPS Părinte Andrei a slujit PS Părinte Petroniu, episcopul Sălajului și un număr impresionant de preoți din parohiile de pe Valea Sălăuţei şi din Ţara Năsăudului.
Un preot trebuie să alerge după credincioși, să-i strângă precum strânge păstorul oile sale
Sfânta Liturghie a fost săvârșită pe o scenă special amenajată în curtea bisericii și în cadrul cuvântul de învățătură Preasfințitul Părinte Petroniu le-a explicat credincioșilor pericopa evanghelică a Duminicii, Pescuitea Minunată. Ierarhul a vorbit în special despre misiunea preotului și datoria credincioșilor de a împlini cuvântul lui Dumnezeu: „Cei care sunt chemați de Dumnezeu ca să-I slujească trebuie să alerge, la fel cum un pescar iscusit trebuie să muncească, să depună eforturi pentru a prinde peștii în năvodul său sau în undița sa; la fel și un preot trebuie să alerge după credincioși, să-i adune, să-i strângă precum strânge păstorul oile sale. Păstorii sau pescarii de oameni trebuie să urmeze cuvântul Domnului Hristos de a lucra cu timp și fără timp pentru realizarea mântuirii proprii și a celor încredințați spre păstorire, însă și păstoriții să asculte, să împlinească cuvântul Domnului Hristos, pentru că preotul nu pe sine se vorbește, se grăiește, ci învățătura Domnului Hristos o răspândește, încât noi toți împreună cler și credincioși formăm Biserica sau Trupul Tainic al lui Hristos. Prea mulți confundă clerul cu Biserica. Toți însă suntem mădulare în parte, având fiecare rostul și rolul nostru în lucrarea sau realizarea mântuirii și a Trupului Tainic al lui Hristos care este Biserica, aceasta fiind corabia care ne duce pe valurile înspumate ale acestei vieți spre limanul cel neînviforat al mântuirii”.
Cei care au ajutat la renovarea bisericii din Telciu, felicitați de IPS Andrei
La finalul Liturghiei, Mitropolitul Clujului i-a mulțumit Preasfințitului Părinte Petroniu pentru bunăvoința de a fi prezent la sfințirea bisericii din Telciu și felicitat pe toți cei care s-au implicat în renovarea locașului de cult: ”În evangheliile ce se citesc la sfințirea bisericii, Domnul Hristos spune că Biserica Lui nici porțile iadului nu o vor birui. Lucrul acesta îl simt creștinii din totdeauna și concret frățiile voastre. Jertfind pentru biserică ați fost convinși de lucrul acesta că „aceasta nu-i alta decât poarta cerului, aceasta-i Casa Domnului”. Îi mulțumim Preasfințitului Petroniu că a venit la bucuria noastră și ni se umple sufletul de bucurie văzându-vă pe frățiile voastre mulți, și rugăciunea multora străbate cerul și eu cred că Dumnezeu se va milostivi spre noi și ne va ajuta să depășim toate necazurile și greutățile din această viață. Acum, așa cum se cuvine la o asemenea sărbătoare mare și la finalizarea unei asemenea lucrări, trebuiesc și gratulați cei ce s-au implicat cu toată ființa”.
Crucea Transilvană pentru părintele paroh Dănuţ Părăscan
Ca semn de prețuire, părintelui paroh Dănuţ Părăscan, Mitropolitul Andrei i-a conferit distincția ”Crucea Transilvană” iar părintele Teodor Sărmaș a fost ridicat la rangul de iconom stavrofor. De asemenea, distincția ”Crucea Transilvană” pentru mireni a fost conferită președintelui Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Emil Radu Moldovan și primarului comunei Telciu, Sever Mureșan. Totodată au fost oferite diplome de aleasă cinstire donatorilor și tuturor celor care s-au implicat în înfrumusețarea bisericii cu hramul „ Sfântul Nicolae”.
Impresionatul locaş de cult din Telciu, zidit între anii 1900-1913, a intrat într-un amplu proces de renovare începând cu anul 2000. Potrivit părintelui paroh Dănuţ Părăscan a fost renovat în totalitate exteriorul și interiorul bisericii, iar un ultimele luni a fost terminată și pictura locașului de cult.
{joomplucat:51 limit=40|columns=4}