În Duminica a 6-a după Paști (a vindecării orbului din naștere), 6 iunie 2021, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Figa, Protopopiatul Beclean.
Cu acest prilej, de la ora 8:30, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a resfințit biserica parohială din localitate, cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, edificată în urmă cu 122 de ani, care, în ultima perioadă, a trecut prin ample lucrări de renovare și înfrumusețare.
Apoi, de la ora 10:00, pe un podium special amenajat în proximitatea lăcașului de cult, ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.
Din sobor au făcut parte: consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol, arhidiaconul Claudiu Grama, starețul Mănăstirii „Sfânta Ana” de la Rohia și exarhul Mănăstirilor din Episcopia Maramureșului și Sătmarului, arhimandritul Macarie Motogna, starețul Mănăstirii Nicula, arhimandritul Nicolae Moldovan, protopopul de Beclean, preotul Cristian Dragoș, proin-protopopul Vicențiu Doru Zinveliu, preotul paroh Călin Vasile Motogna, precum și alți preoți invitați.
După citirea pericopei evanghelice duminicale, Mitropolitul Andrei le-a adresat celor prezenți un cuvânt de învățătură, intitulat „Vederea duhovnicească”, în cadrul căruia i-a îndemnat pe credincioși să fie buni misionari într-o lume care se secularizează.
„Noi știm din Fericiri că cei curați cu inima îl pot vedea pe Dumnezeu, dar noi, păcătoși fiind, nu-l putem vedea pe Dumnezeu. Așa că, iubiți frați și surori, îl rugăm pe Dumnezeu ca nouă tuturor să ne dea vedere duhovnicească și să vedem mâna Lui lucrând peste tot în lumea aceasta pe care El a zidit-o”, a spus ÎPS Andrei.
În cadrul Liturghiei, ierarhul a rostit o ectenie specială pentru odihna sufletelor ctitorilor și preoților care au slujit în această parohie.
Răspunsurile liturgice au fost date de Corul de fete al Parohiei Ortodoxe Spermezeu. La chinonic, interpretele de muzică populară Amalia Țuțuruga, Cornelia Bodescu și Ana Mînecan Nemeș, împreună cu copiii Petruța și Andrei, au cântat mai multe pricesne.
La finalul slujbei, părintele paroh Călin Motogna a mulțumit ierarhului și tuturor celor ce au ajutat la renovarea bisericii. Totodată, Înaltpreasfinției Sale i-a daruit o icoană cu Sfântul Mucenic Hristofor.
Pentru întreaga activitate pastorală, în semn de apreciere și recunoștință, Părintele Arhiepiscop și Mitropolit Andrei l-a hirotesit iconom, cu dreptul de a purta brâul roșu, pe parohul Călin Vasile Motogna. De asemenea, membrii Comitetului și Consiliului parohial au primit diplome de aleasă cinstire.
Slujba a fost oficiată în prezența autorităților locale, județene și centrale, precum și a numeroși credincioși, mulți fiind îmbrăcați în straie populare specifice zonei.
Scurt istoric
Biserica Ortodoxă din Figa, cu hramul ,,Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, datează din anul 1899. Lăcașul de cult este împodobit cu pictură în tehnica fresco, realizată de pictorul Adrian Nicolae, fiind restaurată în ultimul deceniu de pictorul Gavril Netea.
În vara anului 2013, preotul de vrednică amintire Ioan Beudean s-a pensionat, după 42 de ani de slujire rodnică în Parohia Figa. Astfel, din luna septembrie 2013 până în prezent, comunitatea parohială este păstorită de preotul Călin Vasile Motogna, sub îndrumarea căruia biserica a fost renovată și înfrumusețată.
Din punct de vedere administrativ-teritorial, localitatea Figa aparține de orașul Beclean.
Mai multe fotografii AICI
Text și foto: Darius Echim / Mitropolia Clujului