În Duminica a 6-a după Paști (a Orbului din naștere), 29 mai 2022, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a binecuvântat comunitatea ortodoxă din Cepari, județul Bistrița-Năsăud, cu prilejul resfințirii bisericii parohiale, monument istoric, ce datează din anul 1407.
De la ora 8:30, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a săvârșit slujba de resfințire a bisericii cu hramul „Buna Vestire”. În ultimii trei ani, lăcașul de cult a fost restaurat prin fonduri europene și a fost înzestrat cu un nou iconostas.
În continuare, pe un podium special amenajat în proximitatea bisericii, Părintele Mitropolit Andrei a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de clerici, în prezența oficialităților locale, județene și centrale, precum și a numeroși credincioși, mulți îmbrăcați în straie populare specifice zonei.
Din sobor au făcut parte: consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol, arhidiaconul Claudiu Grama, protopopul de Năsăud, preotul Ioan Dâmbu, starețul Mănăstirii „Petru Rareș Vodă” din Ciceu-Corabia, protosinghelul Teofan Timiș, preotul paroh Ionel Motofelea, precum și alți preoți invitați.
După citirea Sfintei Evanghelii, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a rostit un cuvânt de învățătură, vorbindu-le celor prezenți despre orbirea sufletească.
Răspunsurile liturgice au fost date de Corala preoților din Protopopiatul Năsăud, dirijată de preotul Ioan Clapa. La chinonic, solista de muzică populară Larisa Bozbici a interpretat câteva pricesne.
La finalul slujbei, preotul paroh Ionel Motofelea a mulțumit Părintelui Mitropolit Andrei, oficialităților și tuturor celor implicați în restaurarea bisericii. În semn de prețuire, ierarhului i-a oferit o icoană cu Maica Domnului.
Pentru întreaga activitate pastorală și administrativă, Părintele Arhiepiscop și Mitropolit Andrei l-a hirotesit iconom stavrofor, cu dreptul de a purta crucea pectorală, pe parohul Ionel Motofelea. Primarului comunei Dumitra, Gheorghe Bălăjan, i-a oferit „Crucea Transilvană” pentru mireni, cea mai înaltă distrincție a Mitropoliei Clujului, prim-epitropului parohiei, Valentin Unchiu, i-a acordat Ordinul „Sfinții Martiri și Mărturisitori Năsăudeni”, iar domnului Marcel Briciu i-a oferit „Ordinul Episcop Nicolae Ivan”. Totodată, membrii Consiliului și Comitetului parohial au primit diplome de aleasă cinstire, precum și alți binefăcători. De asemenea, ierarhul le-a oferit cărți duhovnicești tuturor copiilor prezenți.
La slujbă au fost prezente autorități locale, județene și centrale, în frunte cu deputatul Bogdan Ivan Gruia și prefectul județului Bistrița-Năsăud, Mica Oprea.
Scurt istoric
Satul Cepari, din comuna Dumitra, județul Bistrița-Năsăud, este atestat documentar începând cu anul 1356.
Biserica actuală, monument istoric de secol XV, cu hramul „Buna Vestire”, datează din anul 1407, fiind edificată în stil gotic. De-a lungul timpului, lăcașul a trecut prin mai multe etape constructive distincte, rezistând vitregiilor vremii. În anul 1974, biserica a fost achiziționată de la cultul evanghelic luteran, de credincioșii ortodocși, cu suma de 50.000 lei. Între anii 1975-1976, biserica a fost reparată capital, renovată și adaptată exigențelor liturgice ortodoxe, fiind sfințită la data de 18 iulie 1976, de vrednicul de pomenire Arhiepiscop Teofil Herineanu.
Între anii 2019-2021, printr-un proiect pe fonduri europene, au fost reluate lucrările de înfrumusețare ale bisericii, realizându-se ample restaurări. În prezent, turnul este acoperit cu tablă de cupru, iar nava bisericii cu țiglă solzi. De asemenea, s-a confecționat un nou iconostas, sculptat în lemn de stejar, de către meșterul Valerică Apăvăloaie, din localitatea Grumăzești, Neamț, iar icoanele de pe iconostas au fost pictate de asist univ. dr. Victoria Man-Grădinar, cadru universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca.
Mai multe fotografii AICI
Text și foto: Darius Echim / Mitropolia Clujului