Vineri, 15 martie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor Parohiei „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din cartierul clujean Mănăștur, cu prilejul binecuvântării noii locuințe parohiale.
Cu acest prilej, de la ora 17:00, Părintele Mitropolit Andrei, înconjurat de un sobor de clerici, a oficiat slujba Sfeștaniei și a binecuvântat noua locuință parohială.
Din sobor au făcut parte: consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol – arhidiaconul Claudiu Grama, protopopul de Cluj II – preotul Alexandru Constantin Ciui, directorul Centrului Misionar de Tineret „Ioan Bunea” din Sângeorz-Băi – preotul Paul Gavriloaie, preotul paroh Dan Cismaș, precum și alți preoți invitați.
La finalul slujbei, Mitropolitul Andrei a rostit un cuvânt duhovnicesc și i-a felicitat pe cei implicați în viața și activitățile parohiei.
Pentru întreaga activitate administrativă și pastorală, Înaltpreasfinția Sa i-a oferit preotului paroh Dan Cismaș Ordinul „Episcop Nicolae Ivan” pentru clerici, doamnei Elena Ielcean i-a acordat Ordinul „Episcop Nicolae Ivan” pentru mireni, iar domnului Aurel Badiu i-a oferit „Gramata Mitropolitană însotită de Sfânta Scriptură, cartea de căpătâi a creștinului”. De asemenea, membrii Comitetului și Consiliului parohial au primit diplome de aleasă cinstire, precum și alți binefăcători.
„Noul apartament parohial, cumpărat recent de parohie, se găseste în vecinătatea bisericii, pe strada Primãverii, nr. 8, și va servi în viitor drept casă parohială pentru un preot slujitor al parohiei, rămânând ca părintele paroh să locuiască în continuare în locuința parohială de pe strada Bucegi, nr. 1A”, conform părintelui Dan Cismaș.
Scurt istoric
Biserica Parohiei „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din cartierul clujean Mănăștur, cunoscută sub numele de „Catedrala din Mănăștur”, s-a zidit între anii 1990-2018, fiind închinată Eroilor Revoluției din Decembrie 1989.
Piatra de temelie a fost pusă în data de 6 mai 1990, de către vrednicii de pomenire Arhiepiscopul Teofil Herineanu și Arhiepiscopul Justinian Chira, prin implicarea directă a preotului Vasile Raus.
Proiectul bisericii i se datorează arhitectului Radu Spânu, purtând marca arhitecturii Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca, împrumutând, totodată, și unele detalii arhitecturale ale Catedralei „Sfântul Petru” din Roma. Biserica are o lungime de 50 m, o lățime de 38 m și o înălțime de 62 m.
Lăcașul de cult a fost târnosit la data de 20 ianuarie 2019, de către Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului. De asemenea, la data de 10 aprilie 2022, ierarhul a sfințit cele patru clopote noi ale lăcașului de cult. Acestea au fost realizate la Turnătoria de clopote „Blotor” din Satulung, jud. Maramureş. Clopotele sunt turnate din bronz curat, lingourile de cupru și de staniu fiind importate din Germania. Clopotul mare are 476 kg (nota muzicală LA),
În perioada 7 septembrie 2020 – 15 decembrie 2023, biserica – de dimensiuni impresionante – a fost pictată în tehnica frescă, fiind realizați peste 7.000 de mp de pictură. Lucrările au fost executate de o echipă de pictori, coordonată de pictorul Stanislav Grecu.
Comunitatea parohială este păstorită de părintele paroh Dan Cismaș, împreună cu părinții coslujitori Vasile Bancoș, Nicolae Maja și Radu Onac, avându-l alături pe arhidiaconul Adrian Hodoroga. De asemenea, în cadrul parohiei slujește și preotul pensionar Vasile Raus, ctitorul bisericii.
Mai multe fotografii AICI
Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului
Foto credit: Catedrala Mănăștur / Facebook