În Duminica a 21-a după Rusalii (Pilda semănătorului – a Sfinților Părinți de la Sinodul al VII-lea Ecumenic), 13 octombrie 2024, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, s-a aflat în mijlocul comunității ortodoxe din localitatea Valea Ierii, Protopopiatul Turda, județul Cluj, cu prilejul binecuvântării lucrărilor efectuate până în prezent la noua biserică parohială.
De la ora 9:30, Părintele Episcop Benedict Bistrițeanul a binecuvântat spațiul de slujire al noii biserici parohiale, cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae”, și a oficiat Sfânta Liturghie, fiind înconjurat de un sobor de clerici. Din sobor au făcut parte: protopopul de Turda – preotul Alexandru Rus, starețul Mănăstirii Băișoara – arhimandritul Iacob Rus, secretarul de cabinet al ierarhului – arhidiaconul Sergiu-Iustin Pop, preotul paroh Florin Cocuț, precum și alți preoți invitați.
După citirea pericopei evanghelice, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul a rostit un cuvânt de învățătură în care a tâlcuit pilda semănătorului, explicând că orice cuvânt dacă nu este spus cu dragoste, el nu rodește.
Răspunsurile liturgice au fost date de un grup de teologi de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca.
La finalul slujbei, preotul paroh Florin Cocuț a mulțumit Preasfinției Sale pentru prezență și binecuvântare, precum și tuturor celor ce au ajutat la edificarea noului lăcaș de cult.
Pentru întreaga activitate pastoral-misionară și administrativă, din încredințarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, Preasfințitul Benedict Bistrițeanul l-a hirotesit iconom, cu dreptul de a purta brâul roșu, pe parohul Florin Cocuț.
Slujba a fost oficiată în prezența a numeroși credincioși și a oficialităților locale și județene, în frunte cu subprefectul județului Cluj, domnul Florentin Burz.
Scurt istoric
Piatra de temelie la noua biserică din Valea Ierii, cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae”, a fost pusă la data de 24 aprilie 2009, de vrednicul de pomenire Episcop Vasile Flueraș (Someșanul), pe atunci Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Clujului. În prezent, lăcașul de cult, edificat în formă de cruce, în stil brâncovenesc, este finalizat la exterior, urmând să se realizeze iconostasul și pictura interioară.
Mai multe fotografii AICI
Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului
Foto credit: Ionuț Chifa / Mitropolia Clujului