În Duminica a 10-a după Rusalii (a vindecării lunaticului), 13 august 2023, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul micii comunități din localitatea Țentea, județul Bistrița-Năsăud, cu prilejul binecuvântării lucrărilor efectuate la biserica din sat.
De la ora 9:30, Mitropolitul Clujului a binecuvântat lucrările de restaurare și înfrumusețare efectuate în ultimul an la biserica cu hramul „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”. În continuare, ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de clerici. Din sobor au făcut parte consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol – arhidiaconul Claudiu Grama, protopopul de Beclean – preotul Cristian Dragoș, proin-protopopul Vicențiu Doru Zinveliu, duhovnicul Mănăstirii Florești – protosinghelul Visarion Pașca, preotul paroh Ciprian Boroș și alți preoți invitați.
După citirea pericopei evanghelice duminicale, pornind de la minunea vindecării lunaticului, Părintele Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt de învățătură în cadrul căruia a afirmat că „tinerii noștri pătimași pot fi tămăduiți cu credință, cu rugăciune și cu post”. Ierarhul a mai explicat că asemenea tatălui din evanghelia de astăzi sunt milioane de părinți care suferă pentru copiii lor căzuți în patimi.
La momentul rânduit din cadrul Liturghiei, ierarhul a hirotonit întru preot pe diaconul Cosmin-Ioan Dan, pe seama Parohiei Miceștii de Câmpie, județul Bistrița-Năsăud.
La finalul slujbei, preotul paroh Ciprian Boroș a mulțumit ierarhului, oficialităților, celor prezenți și tuturor celor ce au ajutat la reabilitarea lăcașului de cult. În semn de prețuire și recunoștință, parohul i-a oferit Înaltpreasfinției Sale o icoană cu Maica Domnului.
Pentru întreaga activitate administrativă și pastorală, Mitropolitul Andrei l-a hirotesit sachelar, cu dreptul de a purta brâul albastru, pe parohul Ciprian Boroș. Epitropul bisericii Florentin Rusu și Ovidiu Boroș au primit Ordinul „Sfântul Ierarh Pahomie de la Gledin”, iar Ciprian Morar a fost distins cu Ordinul „Sfinții Martiri Năsăudeni”. De asemenea, preotul Cosmin Alb, fiu al satului, membrii Consiliului și Comitetului parohial și alți binefăcători au primit diplome de aleasă cinstire, iar copiii și tinerii prezenți au primit cărți duhovnicești din partea ierarhului.
La slujbă au participat autorități locale, județene și centrale, fiii satului și numeroși credincioși, o parte fiind îmbrăcați în straie populare. Printre oficialitățile prezente s-au numărat președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud – Emil Radu Moldovan, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Bistrița – Gabriel Lazany și alții.
Scurt istoric
Biserica „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Ţentea a fost construită între anii 1938-1966, în formă de navă, din piatră și cărămidă, fiind sfințită de vrednicul de pomenire Arhiepiscopul Teofil Herineanu. Biserica a fost pictată în tehnica frescă de pictorul bisericesc Sorin Spiridon Gâtu din Dej, în perioada martie 1990 – iulie 1991. La data de 1 septembrie 1991, pictura a fost sfințită de Arhiepiscopul Irineu al Alba Iuliei, pe atunci Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului. În decursul anilor, lăcașul de cult a fost restaurat de mai multe ori, iar în ultimul an a fost renovat și înfrumusețat atât la exterior, cât și la interior, prin grija și osteneala parohului, fiind ajutat de autoritățile locale și de mica comunitate din Țentea, care numără sub 50 de credincioși.
Mai multe fotografii AICI
Text și foto: Darius Echim / Mitropolia Clujului