Sâmbătă, 29 octombrie 2022, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din localitatea Matei, județul Bistrița-Năsăud, prilej cu care a binecuvântat lucrările de renovare și înfrumusețare efectuate la biserica parohială și a sfințit două troițe ridicate în fața lăcașului de cult.
La intrarea în sat, conform tradiției, ierarhul a fost întâmpinat cu o caleașcă trasă de cai, care l-a transportat până în fața bisericii parohiale. Apoi, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul a binecuvântat lucrările efectuate în ultimii ani la biserica parohială cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”.
În continuare, Episcopul-vicar a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de clerici. Din sobor au făcut parte: protopopul de Beclean – preotul Cristian Dragoș, secretarul de cabinet al ierarhului – arhidiaconul Sergiu-Iustin Pop, preotul paroh Sergiu-Simion Balint, precum și alți preoți invitați.
După citirea pericopei evanghelice, Episcopul-vicar Benedict a rostit un cuvânt de învățătură, în cadrul căruia a îndemnat la schimbarea vieții, spunând că în Biserică se petrece schimbarea vieții.
La chinonic, interpreta de muzică populară Maria Neag a interpretat câteva pricesne.
Pentru întreaga activitate pastorală și administrativă, din încredințarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, Preasfințitul Benedict Bistrițeanul l-a hirotesit iconom, cu dreptul de a purta brâul roșu, pe parohul Sergiu-Simion Balint, iar domnul Florin Râpan a primit Ordinul „Sfinții Martiri și Mărturisitori Năsăudeni”. De asemenea, membrii Consiliului și Comitetului parohial, precum și alți binefăcători au primit diplome de aleasă cinstire, în frunte cu primarul comunei Matei – Vasile Encian.
După oficierea Sfintei Liturghii, Preasfinția Sa a binecuvântat cele două troițe ridicate în fața bisericii parohiale.
Scurt istoric
Biserica din Matei, ocrotită de Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, a fost edificată în perioada 1920-1926, fiind sfințită abia după anul 1980, de Arhiepiscopul Iustinian Chira, pe atunci Episcop-vicar al Eparhiei Clujului.
Parohia Matei are în componență filiile din localitățile Moruț și Fântânele.
Mai multe fotografii AICI
Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului
Foto credit: Ionuț Chifa