Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, s-a aflat sâmbătă, 6 mai 2023, în mijlocul credincioșilor din localitatea Ciubăncuța, județul Cluj.
Cu această ocazie, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul a binecuvântat lucrările de restaurare și înfrumusețare efectuate în ultima perioadă la biserica de lemn „Sfântul Ierarh Nicole” din localitate, monument istoric de secol XIX. În continuare, ierarhul a sfințit Altarul de vară, construit în proximitatea bisericii, apoi a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de clerici.
Din sobor au făcut parte: protopopul Dejului – preotul Ioan Buftea, secretarul de cabinet al ierarhului – arhidiaconul Sergiu-Iustin Pop, preotul paroh Septimiu Olar, precum și alți preoți invitați.
Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul de teologi „Sfântul Ierarh Nectarie” din Dej.
După citirea pericopei evanghelice, Episcopul-vicar Benedict a rostit un cuvânt de învățătură și i-a felicitat pe cei implicați în viața și activitățile Bisericii.
Pentru întreaga activitate pastorală și administrativă desfășurată în cei 18 ani de slujire sacerdotală, din încredințarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul l-a hirotesit iconom stavrofor pe parohul Septimiu Olar, cu dreptul de a purta cruce pectorală. Primarul comunei Recea-Cristur, Alexandru Rus, a primit Ordinul „Episcop Nicolae Ivan” pentru mireni, ing Ambrozie Zanc a fost distins cu Ordinul „Sfinții Martiri Năsăudeni”, Sabin Mureșan a primit Ordinul „Sfântul Ierarh Pahomie de la Gledin”, Florin Rus a fost distins cu Ordinul „Mihai Vodă” pentru mireni, iar Marius Toma a primit „Gramata Mitropolitană însoțită de Sfânta Scriptură, Cartea de căpătâi a fiecărui creștin”. De asemenea, membrii Consiliului și Comitetului parohial și alți binefăcători au primit diplome de aleasă cinstire.
La finalul slujbei, preotul paroh Septimiu Olar a mulțumit ierarhului pentru prezență și binecuvântare, oferindu-i în dar un toiag arhieresc.
Sfânta Liturghie a fost oficiată în prezența oficialităților locale și centrale, precum și a numeroși credincioși.
Scurt istoric
Biserica de lemn din Ciubăncuța, comuna Recea-Cristur, județul Cluj, a fost construită între anii 1826-1829. Lăcașul de rugăciune are hramul „Sfântul Ierarh Nicolae” și este declarat monument istoric.
Localitatea Ciubăncuța este filie a Parohiei Ortodoxe Ciubanca, Protopopiatul Dej, fiind păstorită de preotul paroh Septimiu Olar.
Mai multe fotografii AICI
Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului
Foto credit: Ionuț Chifa