În Duminica Înfricoșătoarei Judecăți (a lăsatului sec de carne), 23 februarie 2025, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a slujit în Parohia „Adormirea Maicii Domnului” din cartierul Mănăștur al municipiului Cluj-Napoca.
Cu acest prilej, de la ora 10:00, în biserica parohială de pe strada Govora, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de clerici.
Din sobor au făcut parte: vicarul administrativ al Arhiepiscopiei Clujului – preotul Dumitru Boca, protopopul de Cluj II – preotul Alexandru Constantin Ciui, preotul paroh Dan Hognogi, care este și protoiereul Protopopiatului Cluj I, directorul Colegiului Ortodox „ Mitropolitul Nicolae Colan” din Cluj-Napoca – pr. lect. univ. dr. Liviu Vidican-Manci, directorul Centrului de Îngrijiri Paliative „Sfântul Nectarie” din Cluj-Napoca – preotul dr. Bogdan Chiorean, secretarul de cabinet al ierarhului – arhidiaconul Sergiu-Iustin Pop, precum și alți preoți invitați.
După citirea pericopei evanghelice duminicale, Părintele Episcop Benedict Bistrițeanul a rostit un cuvânt de învățătură în cadrul căruia a accentuat firescul ce trebuie să însoțească actul filantropic, subliniind, totodată, și prezența tainică a lui Dumnezeu în fiecare dintre semenii noștri.
Răspunsurile liturgice au fost date de grupul vocal „Synavlia” din Cluj-Napoca.
La finalul slujbei, părintele protopop Dan Hognogi a mulțumit ierarhului pentru prezență și pentru binecuvântarea oferită comunității parohiale.
La Liturghie au participat numeroși credincioși clujeni, reprezentanți ai mediului academic și oameni de cultură.
Târg caritabil
După încheierea Sfintei Liturghii, în curtea bisericii, a fost organizat un Târg Caritabil de Mărțișoare. Asociația de tineri „Govora”, care funcționează în cadrul parohiei, și-a propus ca prin acest eveniment să strângă fonduri pentru Centrul de Îngrijiri Paliative Pediatrice „Sfântul Hristofor” din localitatea clujeană Sânnicoară, un proiect medico-social al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, ce va asista, în mod gratuit, copiii cu boli cronice progresive, aflați în diferite stadii ale bolii.
Astfel, în cadrul târgului, credincioșii au avut ocazia să achiziționeze mărțișoare și obiecte realizate manual, iar toate fondurile colectate au fost direcționate către finalizarea centrului, menit să aducă alinare și îngrijire copiilor cu boli cronice progresive.
Un proiect de suflet
În toamna anului 2022, la data de 13 octombrie, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei și Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul au pus piatra de temelie pentru Centrul de Îngrijiri Paliative Pediatrice. Lucrările de construcție au început abia în luna noiembrie 2023. La finalul anului trecut, a fost finalizat acoperișul și se lucrează la montarea tâmplăriei PVC, precum și la instalațiile electrice și sanitare. Până acum s-a realizat compartimentarea demisolului, parterului, etajului 1 și mansardei. Demisolul va cuprinde capela cu hramul „Sfântul Hristofor”, cabinetele medicale și recepția, la parter vor funcționa saloanele, camera de stimulare senzorială și alte spații de tratament, iar la etajul 1 și la mansardă vor fi, de asemenea, saloane și alte spații necesare.
Spitalul „Sfântul Hristofor” va fi al doilea centru dedicat îngrijirilor paliative construit de Arhiepiscopia Clujului, după Centrul de Îngrijiri Paliative „Sfântul Nectarie”, înființat în anul 2012 de vrednicul de pomenire Episcop Vasile Flueraș (Someșanul).
Din încredințarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul este președintele Asociației „Sfântul Nectarie” a Arhiepiscopiei Clujului, asociație care se ocupă de Centrul de Îngrijiri Paliative „Sfântul Nectarie” din Cluj-Napoca și de construirea viitorului Centru de Îngrijiri Paliative Pediatrice „Sfântul Hristofor”.
Cei care doresc să sprijine acest proiect, o pot face donând 2 euro prin SMS, la numărul 8845, cu textul JOY; sau în conturile Asociației „Sfântul Nectarie” Cluj:
Lei: RO83BTRLRONCRT00C6603105
Euro: RO25BTRLEURCRT00C6603103
Scurt istoric
Biserica „Adormirea Maicii Domnului”, situată pe strada Govora, nr. 19, în cartierul clujean Mănăștur, a fost construită între anii 1950-1961, prin contribuția financiară a mănăşturenilor, în timpul păstoririi preotului Emil Mureşan, unul dintre cei 38 preoţi greco-catolici semnatari ai actului de revenire la Biserica Ortodoxă din octombrie 1948. Lăcașul de cult a fost sfinţit la data de 1 octombrie 1961, de către Arhiepiscopul Teofil Herineanu, vrednic de amintire.
În anul 2012 a fost inițiat un amplu program de reaşezare arhitectonică şi renovare capitală a bisericii și în special a picturii în tehnica frescă, realizată sub coordonarea părintelui arhidiacon dr. Nicolae Bălan. De asemenea, au fost înnoite icoanele de pe catapeteasmă, fiind pictate de George Romilă din Piatra Neamț, iar în pridvor a fost realizată în tehnica mozaic scena „Adormirii Maicii Domnului” de către Anca Mihăilă.
Au fost executate lucrări de retencuire, izolare termică, refațadizare, au fost înlocuite uşile exterioare ale bisericii cu uşi din stejar sculptat pe ambele feţe, s-au schimbat toate geamurile și ușile, dar și mobilierul bisericesc. Cele trei clopote au fost reaşezate pe structuri metalice şi acţionate electric. Totodată, biserica a fost placată în interior cu piatră naturală de Viștea, iar în exterior cu granit; acoperișul a fost înlocuit cu tablă plană de cupru. Au fost reamenajate curtea interioară, aleile pietonale și curtea Monumentului Eroilor și s-a îmbrăcat în piatră de Vrața masa Sfântului Altar. Toate aceste lucrări și multe altele au avut loc sub oblăduirea părintelui paroh dr. Dan Hognogi, care este și protoiereul Protopopiatului Cluj I, sprijinit în slujire de pr. prof. dr. Dorin Ielciu și pr. Vasile Roman.
Astfel, la data de 26 septembrie 2021, biserica parohială a fost resfințită de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul și Mitropolitul Clujului, împreună cu Preasfințitul Părinte Macarie, Episcopul Europei de Nord, și cu Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului.
În cadrul parohiei se desfășoară numeroase activități catehetice, culturale și socio-educative cu și pentru tineri și copii. Astfel, în cadrul comunității parohiale își desfășoară activitatea grupul de copii „Sfântul Cuvios David din Evvia” și Asociația de tineri „Govora”.
În prezent, comunitatea parohială este păstorită de preotul Dan Hognogi, care este și protoiereul Protopopiatului Cluj I, sprijinit în slujire de pr. prof. dr. Dorin Ielciu și de preoții pensionari Vasile Roman și Dorin Șova.
Mai multe fotografii AICI
Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului
Foto credit: Ionuț Chifa / Mitropolia Clujului