Sâmbătă, 30 martie 2024, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a efectuat o vizită pastorală la Institutul Regional de Gastroenterologie și Hepatologie „Prof. Dr. Octavian Fodor” din Cluj-Napoca, cunoscut și sub denumirea de „Clinica Medicală III”. Vizita se înscrie și în contextul proclamării anului 2024, de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, ca „An omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor” și „An comemorativ al tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți”.
Cu acest prilej, de la ora 9:00, Părintele Episcop-vicar Benedict a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor restrâns de clerici, în frunte cu protopopul de Cluj II – preotul Alexandru-Constantin Ciui și preotul de slujire caritativă din cadrul spitalului – pr. Daniel Gheorghe Puian.
După citirea pericopei evanghelice, Preasfințitul Părintele Benedict a rostit un cuvânt de învățătură și a expus câteva principii călăuzitoare în slujirea medicală.
„La fel ca Medicul cel Mare, Domnul nostru Iisus Hristos, un medic și toți cei care slujesc într-o instituție spitalicească trebuie să aibă în vedere trei lucruri foarte importante: conștiința misiunii care trece de confortul personal și care aduce cu sine cea de-a doua caracteristică, disponibilitatea, o disponibilitate permanentă, o disponibilitate spre cel care ne stă înainte și ne cere ajutorul. Iar în al treilea rând, în momentul în care facem binele, ne retragem în tăcerea noastră, bucurându-ne de tot ceea ce am reușit să facem într-o discreție evanghelică și întelegând că cel care este important în cazul acesta este bolnavul pe care Dumnezeu l-a readus la viață și i-a redat puterea de a se întoarce acasă pe picioarele sale”, a spus Preasfinița Sa.
Răspunsurile liturgice au fost date de grupul vocal al paraclisului spitalului. La chinonic, doamna doctor rezident Cristina Bolfa a interpretat pricesne.
La finalul Liturghiei, ierarhul a săvârșit slujba parastasului pentru bolnavii, personalul medical, administrativ si auxiliar care au trecut la cele veșnice.
Din încredințarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, în semn de apreciere și recunoștință, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul i-a oferit doamnei Cristina Rus, cântăreț bisericesc al paraclisului din cadrul spitalului, Ordinul „Sfântul Ierarh Pahomie de la Gledin”, iar diplome de aleasă cinstire a oferit mai multor binefăcători și ostenitori care își desfășoară activitatea în cadrul spitalului.
La Sfânta Liturghie au participat șeful de secție de la Gastroenterologie 1 – prof. dr. Andrada Seicean, șeful de secție de la Terapie Intensivă – prof. dr. Daniela Ionescu, directorul de Îngrijiri Medicale din cadrul Institutului – ec. dr. Delia Eugenia Vitan, cadrele medicale și universitare, personalul administrativ și auxiliar, precum și alți credincioși.
Scurt istoric
Institutul Regional de Gastroenterologie și Hepatologie „Prof. Dr. Octavian Fodor” (fostul Spital Clinic de Urgenţă „Prof. Dr. Octavian Fodor”), cunoscut și sub denumirea de „Clinica Medicală III”, este unitate sanitară, de utilitate publică, cu personalitate juridică, înfiinţată în anul 1973. Spitalul funcţionează sub noua denumire din data de 1 aprilie 2011, cu un număr de 410 paturi şi peste 700 de angajaţi: medici, cadre didactice cu integrare clinică, medici rezidenţi, asistenţi medicali, personal auxiliar şi personal TESA, conform paginii Institutului.
Din luna august a anului 2022 până în prezent, preot de slujire caritativă este pr. Gheorghe Daniel Puian, care este și managerul magazinului Artos al Arhiepiscopiei Clujului.
La data de 18 septembrie 2023, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a efectuat o vizită pastorală la Institutul Regional de Gastroenterologie și Hepatologie. Cu acest prilej, Mitropolitul Clujului a sfințit peste 100 de icoane cu Maica Domnului „Pantanassa”, izbăvitoarea de cancer, care au fost așezate în saloanele spitalului. Acțiunea a făcut parte din cadrul proiectului intitulat „O icoană în fiecare salon” și a fost posibilă prin implicarea conducerii și a personalului Institutului Regional de Gastroenterologie-Hepatologie, dar si a unor oameni cu suflet mare din afara lui.
Mai multe fotografii AICI
Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului
Foto credit: Ionuț Chifa / Mitropolia Clujului