În Duminica dinaintea Botezului Domnului, 2 ianuarie 2022, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a slujit la Biserica „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Bistrița.
Cu acest prilej, de la ora 10:00, în biserica parohială, Părintele Mitropolit Andrei a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Din sobor au făcut parte: consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol, arhidiaconul Claudiu Grama, protopopul de Bistrița, preotul Alexandru Vidican, preotul paroh Arghir Vlașin, precum și alți preoți invitați.
După citirea pericopei evanghelice, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a rostit un cuvânt de învățătură, în cadrul căruia le-a vorbit bistrițenilor despre semnificația Duminicii dinaintea Botezului Domnului, spunându-le că Sfântul Proroc Ioan Botezătorul a fost cel care a pregătit calea Domnului și a propovăduit pocăința.
„Sfântul Ioan Botezătorul Îl binevesteşte lumii pe Domnul Iisus Hristos, Care vine să ne mântuiască pe noi păcătoşii. Ioan oficia botezul pocăinţei, dar Domnul Iisus Hristos, ne spune Evanghelia de astăzi, ne va boteza cu Duhul Sfânt şi cu foc”, a arătat ierarhul, care a amintit în cuvântul său şi despre proclamarea de către Sfântul Sinod a anului 2022 ca „Anul omagial al rugăciunii în viața Bisericii și a creștinului” și „Anul comemorativ al sfinților isihaști Simeon Noul Teolog, Grigorie Palama și Paisie de la Neamț”. Astfel, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Andrei a vorbit şi despre Sfântul Serafim de Sarov, pomenit de Biserică în data de 2 ianuarie, care a fost „un mare rugător, un mare isihast, un mare purtător de duh sfânt”.
La momentul rânduit din cadrul slujbei, ierarhul a hirotonit întru preot pe diaconul Ioan Zosin Jula, pe seama Parohiei Tiocu de Jos, Protopopiatul Gherla.
Răspunsurile liturgice au fost date de corul parohiei.
După Sfânta Liturghie, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei a oficiat Taina Sfântului Botez pentru prunca Victoria, fiica pr. Ioan-Vasile Vlașin, preot la Capela Penitenciarului Bistrița.
Scurt istoric
Parohia „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Bistriţa a fost înființată în anul 2000. În 2002 a fost construită o bisericuță din lemn, unde s-a slujit în primii ani. În 2004, vrednicul de pomenire Episcop Vasile Flueraș, pe atunci Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Clujului, a pus piatra de temelie pentru noua biserică parohială, situată pe calea Moldovei, nr. 9 A.
În prezent, lăcașul de cult este în proces se pictare.
Mai multe fotografii AICI
Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului