Sâmbătă, 9 iulie 2022, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul comunității ortodoxe din Mănăstireni, județul Cluj. Cu acest prilej, ierarhul a liturghisit, a sfințit capela mortuară și a binecuvântat lucrările efectuate la Complexul „Paniro” și la Căminul Cultural din Mănăstireni.
La intrarea în sat, conform tradiției, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a fost întâmpinat cu o caleașcă trasă de cai, care l-a transportat până în fața bisericii parohiale. Apoi, în biserica parohială cu hramul „Înălțarea Domnului”, Părintele Mitropolit Andrei a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de clerici. Din sobor au făcut parte: consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol, arhidiaconul Claudiu Grama, protopopul de Turda, preotul Alexandru Rus, pr. conf. univ dr. Ioan Bizău și arhid. lect. univ. dr. Daniel Mocanu, ambii cadre universitare la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, preotul paroh Ionuț Sdrăbău, fostul paroh – preotul pensionar Gheorghe Leș, precum și alți preoți invitați.
După citirea Sfintei Evanghelii, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a rostit un cuvânt de învățătură, intitulat „Marginalizarea bătrânilor și bolnavilor”, în cadrul căruia a vorbit despre importanța cinstirii și îngrijirii vârstnicilor și a celor bolnavi.
Răspunsurile liturgice au fost date de grupul de un grup de teologi de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca.
La finalul slujbei, preotul paroh Ionuț Sdrăbău a mulțumit Mitropolitului Andrei pentru prezență și binecuvântare, precum și tuturor celor implicați în viața și activitățile parohiei. În semn de prețuire, ierarhului i-a oferit o icoană cu Maica Domnului.
Pentru întreaga activitatea pastorală și administrativă, Părintele Arhiepiscop și Mitropolit Andrei l-a hirotesit iconom, cu dreptul de a purta brâul roșu, pe parohul Ionuț Sdrăbău, iar pe preotul pensionar Gheorghe Leș, paroh în perioada 1990-2018, l-a hirotesit iconom stravrofor, cu dreptul de a purta crucea pectorală. Primarului comunei Mănăstireni, Ioan Condor, i-a acordat Ordinul „Mihai Vodă” pentru mireni. Ordinul „Sfinții Martiri Năsăudeni” a fost oferit următorilor: Șefului Cancelariei Prim-Ministrului României, cu rang de ministru, Mircea Abrudean, președintelui Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, doamnei Angela Goia, domnului dr. Iancu Cornel și domnului Cornel Buda. Ordinul „Episcop Nicolae Ivan” a fost acordat domnului Gicu Agenor Gânscă, iar Ordinul „Sfântul Ierarh Pahomie de la Gledin” a fost conferit domnului David Poli. Totodată, diplome de aleasă cinstire au primit membrii Consiliului și Comitetului parohial și alți binefăcători, precum și doamna preoteasă Ioana Alexandra Sdrăbău, care a fost felicitată cu prilejul zilei de naștere. De asemenea, ierarhul le-a oferit cărți duhovnicești tuturor copiilor prezenți.
Binecuvântarea lucrărilor
După Sfânta Liturghie, Mitropolitul Clujului a sfințit Capela Mortuară și a binecuvântat lucrările de renovare efectuate la Căminul Cultural și la Complexul „Paniro” din Mănăstireni, care se află într-o clădire a Parohiei Ortodoxe Mănăstireni, cu o vechime de aproape 30 de ani și cu o ofertă variată de produse de panificație și patiserie.
La eveniment au participat autorități locale și centrale, fiii satului și numeroși credincioși, o parte fiind îmbrăcați în straie populare specifice zonei.
Scurt istoric
Biserica Ortodoxă „Înălțarea Domnului” din Mănăstireni, Protopopiatul Huedin, a fost construită între anii 1925-1927, în formă de cruce, fiind sfințită de vrednicul de pomenire Episcop Nicolae Ivan. În anul 1932, lăcașul de cult a fost împodobit cu pictură, fiind realizată de frații Eugen și Eremia Profeta. În anul 1974, pictura a fost recondiționată.
La data de 21 aprilie 2018, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei a fost prezent în mijlocul comunității ortodoxe din localitatea Mănăstireni, unde a oficiat slujba de binecuvântare a casei parohiale, renovată de preot paroh Ionuț Sdrăbău, și a sfințit o troiță, ridicată în fața casei parohiale.
Mai multe fotografii AICI
Text și foto: Darius Echim / Mitropolia Clujului