În a doua zi după Bobotează, sâmbătă, 7 ianuarie 2023, când Sfinţii Părinţi ai Bisericii au rânduit a se prăznui Soborul Sfântului Proroc Ioan Botezătorul, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a slujit în Parohia „Întâmpinarea Domnului” din municipiul Cluj-Napoca.
Cu acest prilej, în biserica parohială, Părintele Mitropolit Andrei a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de clerici. Din sobor au făcut parte: consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol – arhidiaconul Claudiu Grama, protopopul de Cluj II – preotul Alexandru Constantin Ciui, starețul Mănăstirii Băișoara – protosinghelul Iacob Rus, preotul paroh Raul-Vasile Pap, preotul slujitor Vlad-Cornel Bob, preotul Dan Iftimi (Parohia Ciceu-Giurgești) – membru în Adunarea Națională Bisericească, preotul Mircea Adrian Luca (Parohia Unguraș) și preotul Ionuț-Vasile Boancă (Parohia Dolheni).
După citirea pericopei evanghelice, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a rostit un cuvânt de învățătură, intitulat „Pocăință cu roadă”, în cadrul căruia a vorbit despre misiunea pe care a făcut-o ultimul și cel mai mare proroc și propovăduitor al pocăinței, Sfântul Ioan Botezătorul, pornind de la îndemnul acestuia: „Faceţi deci roadă, vrednică de pocăinţă” (Matei 3, 8).
De asemenea, ierarhul a explicat ce este pocăința adevărată.
„Pocăința nu este ceea ce se înțelege în vorbirea curentă, nu înseamnă schimbarea confesiunii. Pocăința e ceea ce zice Sfântul Ioan Damaschinul: «Pocăinţa este întoarcerea, cu lacrimi și cu părere de rău, de la păcat la virtute și de la diavol la Dumnezeu». Întoarcerea pe calea cea bună, schimbarea vieții”, a subliniat Înaltpreasfinția Sa.
Răspunsurile liturgice au fost date de corul parohiei, dirijat de preotul pensionar Alexa Chira, ctitorul bisericii parohiale.
La finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Arhiepiscop și Mitropolit Andrei a oficiat Taina Sfântului Botez pentru pruncul Saul, primul copil al preotului paroh Raul Vasile Pap și al doamnei preotese Daniela Pap.
Apoi, preotul paroh Raul-Vasile Pap a mulțumit Mitropolitului Andrei pentru prezență și pentru binecuvântarea comunității la început de an calendaristic, precum și pentru faptul că l-a botezat pe pruncul Saul. În semn de prețuire și recunoștință, ierarhului i-a oferit o icoană cu Maica Domnului.
Scurt istoric
Parohia Ortodoxă „Întâmpinarea Domnului” din Cluj-Napoca a luat fiinţă la data de 1 mai 1992 şi câţiva ani slujbele au fost oficiate într-o bisericuţă de lemn, amplasată pe strada Bucureşti, în parcul Farmec. Întemeierea comunității ortodoxe din zonă și construcția unei noi biserici de zid i-au fost încredințate părintelui paroh Alexa Chira, care s-a pensionat începând cu luna august 2022.
Piatra de temelie a noii bisericii de zid, cu hramul „Întâmpinarea Domnului”, a fost pusă la data de 21 noiembrie 1997. Edificarea propriu-zisă a bisericii a început în anul 1998 și s-a încheiat în anul 2005, la data de 25 noiembrie fiind inaugurat noul lăcaș de închinare, prin slujba de binecuvântare oficiată de vrednicul de pomenire Mitropolitul Bartolomeu Anania. În anii următori, au fost demarate lucrările de împodobire a interiorului bisericii parohiale, cu pictură în tehnica frescă, realizată de pictorii bisericești Ciprian și Daniela Toma, sub îndrumarea pictorului Viorel Nimigeanu, vrednic de pomenire.
Biserica a fost sfințită de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul și Mitropolitul Clujului, la data de 19 septembrie 2021, în Duminica după Înălțarea Sfintei Cruci, la 24 de ani de la punerea pietrei de temelie.
În prezent, biserica parohială este păstorită de preotul paroh Raul-Vasile Pap, care este și coordonatorul Departamentului de misiune și cateheză al Arhiepiscopiei Clujului, alături pe părintele slujitor Vlad-Cornel Bob.
Mai multe fotografii AICI
Text și foto: Darius Echim / Mitropolia Clujului