În Duminica Înfricoșătoarei judecăți (a Lăsatului sec de carne), 27 februarie 2022, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, s-a aflat în mijlocul comunității din Domnești, județul Bistrița-Năsăud.
Cu acest prilej, Părintele Episcop Benedict Bistrițeanul a rostit o rugăciune de binecuvântare a lucrărilor efectuate în ultima perioadă la biserica parohială din localitate, cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”. În continuare, ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de clerici. Din sobor au făcut parte protopopul de Bistrița, preotul Alexandru Vidican, secretarul de cabinet al ierarhului, arhidiaconul Sergiu Iustin Pop, duhovnicul Mănăstirii Ilva Mare, protosinghelul Daniil Ureche, preotul Nicolae Feier, fiu al satului, administratorul Colegiului Ortodox „Mitropolitul Nicolae Colan” din Cluj-Napoca, arhidaconul Daniel Frumos, preotul paroh Florin Gordon, precum și alți preoți invitați.
După citirea pericopei evanghelice, Episcopul-vicar Benedict a rostit un cuvânt de învățătură, în cadrul căruia a spus că atunci când stai în fața Lui Dumnezeu, la Judecată, nu mai poți ascunde nimic din lăuntrul tău.
„Când stai în fața Judecătorului, în fața lui Hristos, care este Adevărul, Dragostea și Bunătatea, nu poți altfel decât să te descoperi așa cum esti tu.”
În cadrul Liturghiei, ierarhul s-a rugat pentru pacea lumii și pentru încetarea războiului din Ucraina.
Răspunsurile liturgice au fost date de o parte din membrii Coralei Armonia, dirijați de arhid. Ion Iulian Dumitru. La chinonic, interpreții de muzica populară Cornelia Ardelean Archiudean și Alexandru Pugna au interpretat câteva pricesne.
La finalul slujbei, grupul de copii al parohiei, coordonat de preoteasa Ioana Gordon, a susținut un miniconcert de pricesne și cântece religioase.
Pentru întreaga activitate administrativă și pastorală, din încredințarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul l-a hirotesit sachelar, cu dreptul de a purta brâul albastru, pe parohul Florin Emanuel Gordon, iar primarului comunei Mărișelu, Horea Petruț, i-a oferit Ordinul „Sfinții Martiri și Mărturisitori Năsăudeni”. De asemenea, distincții și diplome de aleasă cinstire au primit membrii Consiliului și Comitetului parohial și alți binefăcători.
Scurt istoric
Biserica din Domnești, cu hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil”, datează din anul 1889 și a fost ridicată de comunitatea evanghelică din localitate, conform pr. Nicolae Feier, fiu al satului. Aceasta a fost cumpărată de Parohia Ortodoxă Domnești și a fost sfințită, în anul 1994, ca biserică ortodoxă. În anul 2012, după o serie de lucrări de renovare, au debutat lucrările de pictură, realizate în tehnica frescă, de pictorul bisericesc Simion Seserman. Lăcașul de cult a fost resfințit la data de 13 mai 2018, de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, în timpul păstoririi preotului Lucian Blaga.
Mai multe fotografii AICI
Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului
Foto credit: Ionuț Chifa