Înmagazinează în documente istoria Eparhiei Clujului încă de la înființarea ei și până în ziua de azi. Fondul de documente existent oferă posibilitatea reconstituirii unui fragment de istorie ecleziastică ardeleană de perioada modernă și contemporană. Astfel se pot desprinde imagini din viața eparhiei, a protopopiatelor, a parohiilor și a credincioșilor sub toate aspectele: administrativ, social, religios. Un loc însemnat îl ocupă relațiile eparhiei cu statul, lucrul desprins din studierea documentelor cu caracter oficial trimise de Ministerul Cultelor.
Fondurile existente în arhivă constituie un izvor istoric deosebit de valoros prin tematica diversă și prin importanța informației pe care o conțin. Astfel imaginile ierarhilor ctitori și înaintași: Nicolae Ivan, Nicolae Colan, Teofil Herineanu pot fi reconstituite pe baza documentelor, a corespondenței, a fotografiilor, a activităților pastorale și a notelor existente în arhivă.
Un fond extrem de interesant îl constituie cel al Catedralei Arhiepiscopale, în care se găsește consemnată truda, dar și izbânda pe care acest edificiu ortodox, unic în țară, a marcat-o în perioada interbelică pentru ortodoxia transilvăneană.
Mare parte din documentele arhivei oferă posibilitatea observării micii istorii, prin urmărirea vieții religioase la nivelul protopopiatelor și parohiilor.O importantă colecție de monografii și liste de inventare a bisericilor parohiale din eparhie vine în sprijinul afirmării existenței vieții religioase vii, în ciuda regimurilor politice nefavorabile.
Posibilitatea studierii și documentării din sursele arhivei se poate face pe baza unei cereri adresate episcopului locului, Înaltpreasfințitul Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, cu aprobarea lui.