Bogatul program liturgic organizat în a doua parte a săptămânii trecute cu prilejul sărbătoririi, pentru prima dată, a aducerii moaștelor Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou la București a culminat sâmbătă, 13 iulie, cu săvârșirea Sfintei Liturghii de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, înconjurat de un sobor de arhierei, preoți și diaconi. La finalul Sfintei Liturghii, Preafericirea Sa a adresat mulțumiri tuturor celor care au sprijinit organizarea pelerinajului istoric și această primă celebrare a noii sărbători a Sfântului Ocrotitor al cetății Bucureștilor, oferind daruri, ordine și distincții.
Istoria cetății Bucureștilor se împletește de un sfert de mileniu cu istoria credinței, evlaviei și dragostei poporului dreptcredincios față de Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou, care de 250 de ani ocrotește prin cinstitele sale moaște capitala țării noastre. În acest an jubiliar al cinstirii Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou în Capitală, Arhiepiscopia Bucureștilor a organizat un pelerinaj istoric cu cinstitele sale moaște în 123 de comunități monahale și parohiale din cuprinsul celor 13 protoierii ale eparhiei, manifestările prilejuite de această aniversare continuând săptămâna aceasta cu un program liturgic special, ce a culminat cu Sfânta Liturghie oficiată la Altarul de vară al catedralei de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel. Din soborul de clerici împreună‑slujitori au făcut parte Înaltpreasfințitul Părinte Naum, Mitropolit de Ruse, din Biserica Ortodoxă a Bulgariei, și 28 de ierarhi membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, precum și preoți și diaconi ostenitori ai Administrației bisericeşti și slujitori ai Catedralei Patriarhale.
La evenimentul aniversar a participat și Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului.
Ca și în seara precedentă, în ciuda temperaturilor ridicate, numeroși credincioși și pelerini au participat la rânduiala liturgică, întăriți fiind de credința și dragostea pentru sfântul lor ocrotitor și de nădejdea în ajutorul său grabnic.
La finalul Sfintei Liturghii, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel i‑a binecuvântat pe credincioși și pelerini și a dat citire Actului aniversar alcătuit cu prilejul sărbătoririi celor 250 de ani de la aducerea în București a moaștelor Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou și semnat de ierarhii care au participat la ședința Sfântului Sinod din zilele de 11 și 12 iulie.
Recunoștință pentru organizatori și sprijinitori
Totodată, Preafericirea Sa a mulțumit reprezentanților instituțiilor și persoanelor care s‑au implicat în organizarea sărbătoririi Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, anume Primăriei Generale a Capitalei, Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, Poliției Române, Brigăzii Rutiere, Inspectoratului pentru Situații de Urgență București‑Ilfov, Ambulanței București, Poliției Locale București, Poliției Locale Sector 4, protopopiatelor din cadrul Arhiepiscopiei Bucureștilor, coralelor „Te Deum Laudamus” și „Nicolae Lungu”, Grupului psaltic „Tronos” și Corului de copii „Symbol‑Jean Lupu”, Parohiei Afumați II din județul Ilfov, care a oferit recipiente cu agheasmă și apă pentru pelerini, grupului de voluntari „Tineri în acțiune”, voluntarilor Catedralei Patriarhale, Centrului de Presă BASILICA, precum și binefăcătorilor, clerici și mireni, care au contribuit la pictarea noilor icoane ale Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou și la dotarea catedralei cu veșminte preoțești și diaconești. În mod deosebit, Patriarhul României a mulțumit credincioșilor și pelerinilor prezenți pe Colina Bucuriei în zilele de sărbătoare ale Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou.
Invitat la sărbătoarea Arhiepiscopiei Bucureștilor, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Naum, care păstorește teritoriul în care s‑a născut și s‑a nevoit Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou, a adresat un cuvânt de mulțumire, subliniind faptul că cinstirea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou aduce unitate între cele două popoare ortodoxe vecine, cel român și cel bulgar.
Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a mulțumit Mitropolitului din Bulgaria pentru cuvântul său și i‑a dăruit o icoană a Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, făurită special pentru această sărbătoare.
Moment festiv în Sala „Europa Christiana”
În continuare, în cadrul unui moment festiv desfășurat în Sala „Europa Christiana” a Palatului Patriarhiei, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a oferit câte un veșmânt pentru șapte lăcașuri din Capitală în care cinstitele moaște ale Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou au poposit în cursul celor 250 de ani de la venirea lor în București, și anume: Catedrala Patriarhală – pentru muzeul sfântului lăcaș; Catedrala Mitropolitană „Sfântul Spiridon”‑Nou, Paraclis Patriarhal; Mănăstirea „Duminica Sfinților Români”; Biserica „Sfânta Treime”‑Delea Veche din Protoieria Sector 2 Capitală; Biserica „Sfântul Pantelimon”‑Foișorul de Foc din Protoieria Sector 2 Capitală; Biserica „Sfântul Dumitru”‑Poștă, Paraclis universitar, din Protoieria Sector 3 Capitală, respectiv Biserica „Sfântul Nicolae”‑Vlădica din Protoieria Sector 4 Capitală.
În același cadru festiv, în semn de apreciere și recunoștință pentru lucrarea jertfelnică desfășurată în slujba Bisericii și fidelitate în mărturisirea dreptei credințe, Patriarhul României a oferit Ordinul Mitropolitan „Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor” pentru clerici următorilor slujitori ai Sfintelor Altare: arhim. Dionisie Constantin, consilier patriarhal; arhim. Nectarie Șofelea, exarhul administrativ al mănăstirilor din Arhiepiscopia Bucureștilor; arhim. Clement Haralam, mare eclesiarh al Catedralei Patriarhale; arhim. Ciprian Grădinaru, eclesiarh al Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului; protos. Joachim Bejenariu, consilier eparhial; protos. Iustin Bulimar, starețul Mănăstirii Plumbuita din București; protos. Filaret Irofte; protos. Silvestru Bușică; protos. Adrian Rogoz; protos. Efrem Aichimoaie; protos. Serghie Pîrău; pr. Chiril Sinev, reprezentantul Patriarhiei Bulgare în România; pr. Costel Burlacu, vicar eparhial; pr. Dumitru Ștefănescu, consilier eparhial; arhid. Maxim Țifui, consilier eparhial; pr. Florin Ionică, inspector eparhial; pr. protopop Marin Comănescu, Protopopiatul Sector 1 Capitală; pr. protopop Mihai Cristian Popescu, Protopopiatul Sector 2 Capitală; pr. protopop Florin Busuioc, Protopopiatul Sector 3 Capitală; pr. protopop Ionuț Bărbulescu, Protopopiatul Sector 4 Capitală; pr. protopop Valer Ulican, Protopopiatul Sector 5 Capitală; pr. protopop Florin Cătălin Dabu, Protopopiatul Sector 6 Capitală; pr. protopop Ioan Bondar, Protopopiatul Ilfov Sud; pr. protopop Cristian Burcea, Protopopiatul Ilfov Nord; pr. protopop Mihăiță Stroe, Protopopiatul Ploiești Sud; pr. protopop Adrian Matei, Protopopiatul Ploiești Nord; pr. protopop Grigore Melnic, Protopopiatul Câmpina; pr. protopop Ionuț Negoiță, Protopopiatul Urlați; pr. protopop Mihail Peneș, Protopopiatul Vălenii de Munte, arhid. Constantin Hurjui; arhid. Dumitru Ojog; arhid. Mihail Bucă și ierod. Macarie Grigoriu, administratorul Catedralei Patriarhale.
De asemenea, Valentin Săftoiu, George Becali, Sebastian Albăstroiu, Cristina Stanca și Valeria Grigore au primit Ordinul Mitropolitan „Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor” pentru mireni.
Diploma cu medalia omagială „250 de ani de la aducerea moaștelor Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou la București” a fost oferită generalului de brigadă Alin‑Ionel Mastan, inspector general al Jandarmeriei Române; generalului de brigadă Ionel‑Cătălin Stegăroiu, director general al Direcției Generale de Jandarmi a Municipiului București „General de divizie Constantin Anton”; colonelului Dumitru Dumitriu, inspector-șef al Inspectoratului de Jandarmi Județean Ilfov „Lascăr Catargiu”, și colonelului Dragoș Buzoianu, inspector-șef al Inspectoratului de Jandarmi Județean Prahova „Colonel Alexandru Enescu”.
În încheiere, Preafericirea Sa i‑a felicitat pe toți cei care au primit distincții, evidențiind faptul că dedicarea cu care clericii și credincioșii care s‑au implicat în organizarea tuturor manifestărilor consacrate împlinirii celor 250 de ani de la aducerea în Capitală a cinstitelor moaște ale Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou poate servi ca model pentru alte lucrări asemănătoare.
„Au fost o mulțime de clerici și mireni care au contribuit în mod substanțial și prin foarte multe eforturi fizice și intelectuale, încât acesta poate fi considerat un model de lucrare și pentru alte cinstiri de sfinți. Această recunoștință trebuie cultivată, ca prelungire a Sfintei Taine a recunoștinței, care este Sfânta Euharistie. Aceasta este o etapă frumoasă din viața Arhiepiscopiei Bucureștilor. Există multe alte prilejuri de a-i scoate în evidență pe sfinții rugători ai neamului românesc. Zilele trecute am scos în evidență prin propunerea de canonizare și prin textele liturgice dedicate lor 16 sfinți români, duhovnici și mărturisitori în timpul perioadei comuniste. Această recunoștință se arată, așadar, și prin cinstirea celor care au fost rugători și mărturisitori în vremuri grele. De aceea, Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou, care a fost un mare rugător, este un model pentru cuvioși, dar și pentru preoți de mir și mireni atunci când doresc să arate iubirea de Dumnezeu pentru oameni și iubirea de oameni pentru Dumnezeu”, a spus Preafericirea Sa.
Mai multe fotografii AICI
Sursa: Diac. Vasile Robert Nechifor / Ziarul Lumina
Foto credit: Ziarul Lumina și Basilica.ro