Joi, 27 aprilie 2023, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a participat la Adunarea generală a Asociației „Societatea Femeilor Ortodoxe” din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului. Întrunirea, desfășurată în sala „Episcop Nicolae Ivan” din cadrul Centrului Eparhial, a constat în prezentarea bilanțului activităților din ultimul an, dar și în prezentarea proiectelor viitoare.
Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt de învățătură în cadrul căruia a vorbit despre importanța misiunii sociale și filantropice pe care femeile ortodoxe o desfășoară în comunitate, precum și despre calitățile femeii creștine, așa cum apar în Sfânta Scriptură.
În cadrul întâlnirii, președintele Asociației „Societatea Femeilor Ortodoxe” – Mariana Lupea și directorul executiv al Asociației – Paula Maria Dobocan au prezentat bilanțul activităților din ultimul an (aprilie 2022 – aprilie 2023) și au vorbit despre proiectele viitoare și perspectivele pentru anul 2023.
„În prezent, prin programul «Sfântul Vasile cel Mare», Asociaţia se îngrijește de 70 persoane nevoiașe din orașul Cluj-Napoca. În contextul implicării și al sprijinului administrației în domeniul asistenței sociale, asociaţia noastră a obținut suport financiar din partea autorităților locale, suport care ne-a oferit oportunitatea de a crește numărul persoanelor defavorizate care au beneficiat de serviciile noastre. Astfel, de la 12 beneficiari pe care îi avea Asociaţia în anul 2021, am ajuns în anul 2022 să ajutăm 85 de persoane și sǎ fim autorizați la aceastǎ capacitate. […] Persoanele pe care le ajutăm sunt: vârstnici cu autonomie redusă, vârstnici cu venituri mici (sub punctul de pensie), mame singure cu copii, care au venituri mici, persoane cu dizabilități cu venituri mici. Toți aceștia au în comun domiciliul în orașul Cluj-Napoca și veniturile mici. Momentan, în luna aprilie a anului 2023 avem înscriși în programul de ajutor 70 de beneficiari, din care 62 beneficiazǎ de pachet alimentar lunar, avem 2 persoane ȋn așteptare și funcționǎm cu 5 angajați și 3 voluntari”, a spus directorul executiv al Asociației, doamna Paula Maria Dobocan.
Alături de membrii și voluntarii Asociației, la întâlnire au fost prezenți consilierul cultural al Arhiepiscopiei Clujului – preotul Cornel Coprean, duhovnicul Asociației – preotul Florin-Cătălin Ghiț, care este și redactor-șef al Revistei Renașterea.
Scurt istoric
Asociația „Societatea Femeilor Ortodoxe” din Cluj-Napoca a fost înființată în anul 1921 și a fost desfiinţată în perioada regimului comunist, în anul 1948, când a fost interzisă, în general, activitatea tuturor organizaţiilor Bisericii Ortodoxe Române. S-a reînfiinţat la iniţiativa vrednicului de pomenire Mitropolit Bartolomeu, în anul 1994, în dorinţa de a continua activitatea deosebită pe care femeile ortodoxe au desfăşurat-o în perioada interbelică.
Începând din 1994 până în prezent, Asociația a desfăşurat o intensă activitate filantropică, iar în prezent deţine acreditare pentru activitatea de asistenţă a persoanelor vârstnice la domiciliu. Astfel, derulează de 17 ani programul „Sfântul Vasile cel Mare”, dedicat asistării la domiciliu a persoanelor vârstnice și vulnerabile social. În prezent, prin programul „Sfântul Vasile cel Mare”, Asociaţia se îngrijește de 70 persoane nevoiașe din orașul Cluj-Napoca
Începând cu 1 septembrie 2021, după o pauză de doi ani din cauza pandemiei, activitatea Asociației de asistență în comunitate a fost reluată de o echipă nouă. Aceasta dorește dezvoltarea activității și implicarea unui număr cât mai mare de femei creștine dornice de misiune și de a se implica în ajutorarea vârstnicilor. Pentru mai multe detalii despre misiunea Asociației, precum și despre cum poți să te implici, accesează site-ul Ajută bătrânii Cluj.
Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului