Sâmbătă, 14 mai 2022, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a participat la Adunarea generală a Asociației „Societatea Femeilor Ortodoxe” din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului.
Întrunirea, desfășurată în sala „Episcop Nicolae Ivan” din cadrul Centrului Eparhial, a reprezentat un punct important pentru reluarea activității de asistență socială în comunitate, după o perioadă de pauză, din cauza pandemiei de coronavirus.
Cu acest prilej, în deschidere, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt de învățătură, subliniind calitățile femeii creștine și rolul ei în Biserică, familie și societate.
„Referitor la misiunea și virtuțile femeilor creștine, Sfântul Apostol Petru, în prima sa epistolă, în capitolul 3, versetele 3-4, zice așa: «Podoaba lor nu e cea din afară: împletirea părului, podoabele de aur şi îmbrăcarea hainelor scumpe, ci e omul cel tainic al inimii, întru nestricăcioasa podoabă a duhului blând şi liniştit, care este de mare preţ înaintea lui Dumnezeu.», a afirmat Înalpreasfinția Sa.
Ierarhul a mai spus că „femeile creștine au o credință puternică, o fidelitate aparte față de Hristos, Biserică și familie. Femeile creștine au o inimă tandră și iubitoare și o râvnă apostolică deosebită, asemenea femeilor mironosițe”.
De asemenea, conform scriitorului Ernest Bernea, referitor la calitatea iubitoare a femeii, ÎPS Părinte Andrei a spus:
„Cine n-a văzut o femeie creștină aplecându-se ca o mângâiere peste oamenii nimănui? Cine n-a văzut-o mângâind un cap de copil sau sărutând un sărac? Femeia e mult mai înțelegătoare decât bărbatul față de tot ceea ce înseamnă viață. Ea iubește florile, iubește păsările și animalele, iubește oamenii, iubește toată zidirea lui Dumnezeu. O femeie inteligentă și blândă vine ca o lumină tămăduitoare peste rănile unui suflet încercat.”
În cadrul întâlnirii, directorul executiv al Asociației „Societatea Femeilor Ortodoxe”, Paula Maria Dobocan, a prezentat bilanțul activităților din perioada august 2021 – aprilie 2022 și a vorbit despre proiectele viitoare și perspectivele pentru anul 2022, precum dezvoltarea programul social „Sfântul Vasile cel Mare”, dedicat asistării la domiciliu a persoanelor vârstnice și vulnerabile social; asigurarea suportului emoțional, social, moral și acoperirea necesităților de hrană și medicamente pentru toți beneficiarii.
„În prezent, ajutăm lunar 70 de persoane vârstnice, oferim pachete cu alimente, medicamente, suport material și emoțional, facilităm accesul la serviciile medicale, ajutăm la obținerea drepturilor sociale și medicale și oferim suport în relația cu instituțiile statului sau a furnizorilor de utilități”, a spus directorul executiv, Paula Maria Dobocan.
De asemenea, președintele Asociației, Mariana Lupea, a făcut câteva anunțuri de ordin administrativ și a mulțumit tuturor pentru participare și implicare. Au mai luat cuvântul Andreea Sicoe – membră nouă și Romina Sopoian – voluntară.
Alături de membrii și voluntarii Asociației, la întâlnire au fost prezenți consilierul cultural al Arhiepiscopiei Clujului, preotul Cornel Coprean, duhovnicul Asociației, preotul Florin-Cătălin Ghiț, precum și doi dintre beneficiarii proiectelor derulate de Societatea Femeilor Ortodoxe.
Scurt istoric
Asociația „Societatea Femeilor Ortodoxe” din Cluj-Napoca a fost înființată în anul 1921 și a fost desfiinţată în perioada regimului comunist, în anul 1948, când a fost interzisă, în general, activitatea tuturor organizaţiilor Bisericii Ortodoxe Române. S-a reînfiinţat la iniţiativa vrednicului de pomenire Mitropolit Bartolomeu, în anul 1994, în dorinţa de a continua activitatea deosebită pe care femeile ortodoxe au desfăşurat-o în perioada interbelică.
Începând din 1994 până în prezent, Asociația a desfăşurat o intensă activitate filantropică, iar în prezent deţine acreditare pentru activitatea de asistenţă a persoanelor vârstnice la domiciliu. Astfel, derulează de 16 ani programul „Sfântul Vasile cel Mare”, dedicat asistării la domiciliu a persoanelor vârstnice și vulnerabile social.
Începând cu 1 septembrie 2021, după o pauză de doi ani, din cauza pandemiei, activitatea Asociației de asistență în comunitate a fost reluată de o echipă nouă, care dorește dezvoltarea activității și implicarea unui număr cât mai mare de femei creștine, dornice de misiune și de a se implica în ajutorarea vârstnicilor. Pentru mai multe detalii despre misiunea Asociației, precum și despre cum poți să te implici, accesează site-ul Ajută bătrânii Cluj.
Mai multe fotografii AICI
Text și foto: Darius Echim / Mitropolia Clujului