Preoți, credincioși, dar și oameni de cultură din Cluj-Napoca au luat parte în duminica a 30-a după Rusalii la sărbătoarea primei biserici românești din oraș, de la a cărei zidire s-au împlinit 220 de ani.
Acest eveniment istoric a fost marcat la sfântul locaș cu hramul „Sfânta Treime”, de pe strada Bisericii Ortodoxe, prin oficierea unei Liturghii arhierești. Slujba a început la ora 10:00 și a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, alături de un impresionant sobor de preoți și diaconi. La finalul Liturghiei a fost dezvelită o placă aniversară pe esplanada bisericii și s-a oficiat o slujbă de sfințire a biroului parohial.
Înaltpreasfințitul Andrei a vorbit în cuvântul său de învățătură despre cele două căi prin care orice creștin poate dobândi viața veșnică:
„Sfânta Evanghelie ne pune o întrebare esențială prin gura dregătorului «Doamne, ce să fac ca să moștenesc viața de veci?» Nu doar pentru el, ci pentru fiecare dintre noi aceasta este o întrebare existențială. Domnul Hristos, fiind pedagog absolut ne pune în fața ochilor sufletești două alternative: o cale pentru a ajunge în viața veșnică este cea a poruncilor, iar o altă cale specială este cea a sfaturilor evanghelice, adică a monahismului, care este o contrapondere a celor trei mari patimi ce stăpânesc în lume: iubirea de avere, de plăcere și de mărire”.
De-a lungul timpului, în biserica din deal cu hramul „Sfânta Treime” au avut loc mai multe evenimente istorice. În 1811 Episcopul Vasile Moga a fost hirotonit ca episcop al tuturor românilor ortodocși din Transilvania. De asemenea, aici a avut loc instalarea episcopului Nicolae Ivan al Arhiepiscopiei Clujului, pe 6 decembrie 1921. Astfel, timp de 12 ani biserica a fost catedrală episcopală, până la sfințirea catedralei din Piața Avram Iancu.