Studenții Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca au început luni, 28 septembrie 2015, noul an academic în mod festiv. Tinerii, împreună cu profesorii lor, au participat de la ora 08:00 la Sfânta Liturghie, oficiată în Capela din Campusului Universitar „Nicolae Ivan”, din cartierul Mărăști.
La finalul slujbei s-a oficiat un Te Deum, cu participarea Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei. Ierarhul i-a îndemnat pe profesori și studenți să aibă o viața duhovnicească aleasă pentru a putea fi pildă celorlalți:
„În școlile teologice frământarea de a-L cunoaște pe Dumnezeu e principală, de a cunoaște rolul întregii existențe. Această cunoaștere n-o pot avea decât oamenii cu inimă curată. Oricât de multe descoperiri ar face știința, ele sunt bune. Oricât de mult ar filosofa filosofii, e interesant, dar cunoașterea perfectă e cea la care aspirați voi. Și atunci vă dați seama cât de important e ca să fi un om duhovnicesc, om cu viață curată, ca să-L poți cunoaște pe Dumnezeu. Să ai tu, înainte de toate, bucurie lăuntrică și apoi s-o poți comunica și altora. Străduiți-vă să aveți o viață spirituală aleasă, o inimă curată, pentru că atunci o să-L cunoașteți pe Dumnezeu”, a afirmat Mitropolitul Clujului.
La rândul său, părintele decan Vasile Stanciu, i-a rugat pe studenți să apeleze la toate mijloacele academice pentru a fi cât mai buni în ceea ce se pregătesc pentru viitor:
„Studenții noștri au venit aici majoritatea pentru a deveni preoți, profesori de religie, asistenți sociali sau artiști, dar cel mai important lucru este că nu preoția ne mântuiește, nici profesoratul în religie, nici chiar slujba pe care o facem ca asistenți sociali sau pictând icoane. Dar, dacă ajungem la desăvârșirea științei mântuirii sufletului, cred că ne-am atins cu toții scopul pentru care am venit aici. Nu ne îndoim că studenții noștri vor apela și la filozofie și la științele exacte, dar mai cu seamă, pentru a-L cunoaște pe Dumnezeu, vor apela la instrumentele noastre, academice”.
După slujba de Te-Deum, în Aula Magna a facultății, a avut loc prelegerea inaugurală „Totalitarismul în memoria istorică şi spirituală. Consideraţii social-teologice”, susținută de conf. univ. dr. Radu Preda. Apoi studenții s-au întâlnit cu tutorii de an.
De la ora 12:00, în Aula Magna a Universității Babeș-Bolyai, s-a desfășurat deschiderea oficială a noului an universitar, eveniment la care a luat parte Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, toți decanii, profesorii și studenții facultăților din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” dar și personalități culturale și politice din țară și din străinătate. În acest an, ceremonia a marcat aniversarea a 20 de ani de existenţă a Liniei de studii în limba germană din Universitatea „Babeș-Bolyai”.