Părintele Zaharia Zaharou de la Mănăstirea „Sfântul Ioan Botezătorul” din Essex, Anglia le-a transmis tinerilor europeni ce au venit sâmbătă seara la Sala Polivalentă din Cluj-Napoca pentru a asculta conferința sa, că cei ce vor să aibă o legătură vie cu Dumnezeu şi să petreacă pururi în prezenţa Lui, autrebuinţă de o inimă curată şi liberă.
„Inima devine liberă atunci când stârpim din ea legea păcatului prin pocăinţă, iar poruncile lui Dumnezeu devin singura lege a fiinţei noastre. Sufletului îi este împărtăşită atunci o stare de desăvârşire şi iubire dumnezeiască în care cunoaşte rugăciunea neîncetată către Dumnezeu şi prin aceasta iubirea de aproapele. O asemenea rugăciune adevereşte că omul este chipul şi asemănarea lui Dumnezeu, cinstind şi iubind în acelaşi chip şi pe aproapele”.
Tot ce trebuie să facă omul, pentru a-și schimba viața, a explicat Părintele Zaharia, este să primească în inima lui Cuvântul lui Hristos. Acesta se statorniceşte înlăuntrul lui ca o lege a vieţii sale şi nu-i mai îngăduie să păcătuiască.
„Omul renăscut a doua oară dobândeşte un alt cuget şi anume cugetul lui Hristos, precum şi o altă înţelegere, aceea care era şi în Hristos Iisus. Unul ca acesta primeşte o inimă nouă în care Hristos Se sălăşluieşte prin credinţă”.
Prin pocăinţă, ne unim cu Hristos și ne facem părtași cu sfinții Lui, a spus Părintele Zaharia Zaharou mulțimii adunate în Sala Polivalentă.
„Fiecare credincios care se pocăieşte este hărăzit cu un dar aparte al Sfântului Duh. Acest dar este legătura care ne ţine uniţi cu minunatul trup al lui Hristos şi ne face părtaşi darurilor tuturor celorlalte mădulare ale desăvârşitei părtăşii a harului, ale sfinţilor din ceruri şi aleşilor lui Dumnezeu de pe pământ”.
La conferința susținută de părintele Arhimandrit Zaharia Zaharou în cadrul Sălii Polivalente au luat parte toți ierarhii invitați la Cluj pentru a participa la reuniunea tineretului ortodox. A fost prezent la eveniment și Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane care i-a oferit Părintelui Zaharia, la finalul conferinței, Crucea Patriarhală, în semn de apreciere pentru activitatea sa îndelungată, rodnică și folositoare Bisericii și societății.