Peste 20 de preoți au participat în duminica a 12-a după Rusalii alături de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei la sfințirea Bisericii „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din cartierul clujean Grigorescu. Locașul a fost târnosit după mai bine de 15 ani de la începerea lucrărilor de construcție.
Cu acest prilej, credincioșii participanți la slujbă au putut intra în Sfântul Altar pentru a se închina Sfintei Mese, așa cum este tradiția specifică. Slujba de sfințire a fost urmată de Sfânta Liturghie, care s-a încheiat cu felicitarea tuturor celor implicați în edificarea noii biserici. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Andrei i-a acordat părintelui paroh Petru Varga Crucea Transilvană și diplome de aleasă cinstire altor oameni care au ajutat la construcția locașului de cult.
În cadrul Sfintei Liturghii, Mitropolitul Clujului le-a vorbit credincioșilor despre cele două căi prin care omul se poate mântui.
Cuvântul de învățătură a pornit de la tema pericopei evanghelice, a tânărului bogat citită astăzi în biserici și mănăstiri: „Sunt două căi spre mântuire. Întrebarea esențială pe care și-o pune orice om rațional este cea pe care și-a pus-o și tânărul din Sfânta Evanghelie, Doamne ce să fac ca să mă mântuiesc? Și Mântuitorul i-a zis, păzește-le acestea și vei fi viu! Evanghelia adaugă însă că el, după ce l-a întrebat toate acestea, a stăruit cu întrebările în continuare. Și atunci Domnul Hristos i-a arătat pe lângă calea acesta comună pe care trebuie să mergem toți înspre Împărăția lui Dumnezeu, i-a arătat a doua cale, calea specială a sfaturilor evanghelice și a zis, dacă vrei să fii desăvârșit, vinde tot ce ai, împarte săracilor, urmează-mi Mie și vei avea comoară în Cer. I-a dat cele trei sfaturi evanghelice pe care pe care le respectă călugării: fecioria, ascultarea și sărăcia”.
Atracția spre plăcere și bani ne abat de la calea mântuirii
Ierarhul a vorbit și despre lucrurile care îl împiedică pe omul contemporan de la calea mântuirii: „Întrebarea pe care poate ne-o punem este care sunt piedicile în calea mântuirii. Ori că mergem pe calea comună a păzirii poruncilor lui Dumnezeu ori că mergem pe calea specială a sfaturilor evanghelice. Subliniez două piedici. Prima dintre ele este iubirea de plăcere și a doua este iubirea de avere. Veacul nostru este unul în care iubirea de plăcere este ridicată la rang de preocupare zilnică. O lume dornică de plăcere. Indiferent de care ar fi ele, plăcerea trupului, fie că-i desfrânare, fie că e băutură, fumat sau consum de droguri, toate ajung să-l stăpânească pe om. Omul devine dependent de aceste patimi care constituie o piedică în calea mântuirii”.
„După ani de muncă, ne-a dat Dumnezeu această zi plină de lumină”.
Construcția Bisericii „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din cartierul clujean Grigorescu a început în anul 1999 și s-a finalizat în anul 2012. Lucrările de pictură au fost realizate între anii 2008-2012.
La finalul Sfintei Liturghii, părintele paroh Petru Varga a vorbit despre aceasta zi și a mulțumit tuturor celor care au sprijinit biserica pentru ca aceasta să poată fi astăzi sfințită: „După ani de zile de muncă și de trudă ne-a dat Dumnezeu astăzi o zi plină de lumină, prin frumusețea Sfintei Liturghii, prin slujba sfințirii bisericii, care este o slujbă unică în istoria unei biserici. În primul rând mulțumesc bunului Dumnezeu pentru această zi minunată pe care ne-a dat-o, îi mulțumesc pentru că ne-a ajutat în cursul celor 15 ani să ducem la bun sfârșit această sarcină care ne-a fost încredințată, mulțumesc Înaltpresfințitului Părinte Andrei și bunilor credincioși fără de care nu era posibilă ridicarea acestei biserici”.
Părintele Petru Varga le-a mulțumit și corurilor din localitățile Botiza și Victoria pentru răspunsurile date astăzi la slujbă.