Astăzi, 6 ianuarie 2015, Biserica Ortodoxă face prăznuirea Botezului Domnului. Această sărbătoare numită și „Epifanie” sau „Teofanie” a fost instituită de Biserică în amintirea momentului când Mantuitorul nostru Iisus Hristos a primit Botezul în apa Iordanului de la Sfântul Ioan Botezătorul, cunoscut și sub numele de „Înaintemergătorul Domnului”.
Praznicul Bobotezei, la Catedrala Mitropolitană din Cluj
Mii de clujeni au participat astăzi la Liturghia oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei în Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca, de Praznicul Bobotezei. Înaltpreasfinția Sa a condus slujba la care a participat un numeors sobor de preoți și diaconi și pe parcursul căreia s-au oficiat și două hirotonii, întru diacon și preot. La finalul Sfintei Liturghii, pe amplasamentul din fața Catedralei, Înaltpreasfințitul Andrei a săvârșit slujba Aghiazmei Mari. Cu acest prilej au fost pregătite 15. 000 de sticle, care au fost sfințite și împărțite apoi, credincioșilor prezenți.
Importanța Praznicului Botezului Domnului
La Praznicul Bobotezei, Mitropolitul Clujului a enumerate în cuvântul de învățătură trei motive pentru care Boboteaza este o sărbătoare foarte importantă: „Un motiv al faptului că sărbătoarea Bobotezei este foarte mare, este faptul că la Bobotează se împlinește dreptatea. Un al doilea este că la Bobotează se descoperă Sfânta Treime. De aceea și troparul sărbătorii de astăzi pe care îl rostim de nenumărate ori spune același lucru, că astăzi ni se descoperă, ni se arată, ni se revelează Sfânta Treime. În al treilea rând, are loc un act de regenerare cosmică, începând cu omul și continuând cu întreaga creație. Cu apele se sfințește firea, care devine vehicul purtător de Duh”.
Mulți clujeni au declarat că păstrează obiceiul de a lua pe stomacul gol Agheazmă Mare, în cele 8 zile după Praznicul Botezului Domnului, asa cum este rânduiala.