În duminica a 22-a după Rusalii, în Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului și Înaltpreasfințitul Părinte Antonie, Mitropolit de Borispol și Brovary. Alături de cei doi ierarhi au slujit preoți ai Catedralei Mitropolitane, clerici din cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, precum și un sobor de diaconi. Înaltpreasfințitul Părinte Antonie Pakanici, se află zilele acestea în vizită în Arhiepiscopia Clujului, cu prilejul participării la Simpozionul Internațional „Euharistie, Spovedanie, Martiriu”, organizat de Facultatea de Teologie Ortodoxă din Municipiu.
Viața adevărată începe numai după moarte
Mitropolitul Antonie a vorbit în cadrul Sfintei Liturghii despre însemnătatea faptelor bune și importanța vieții veșnice. Cuvântul de învățătură a pornit de la pericopa evanghelică aBogatului nemilostiv și a săracului Lazăr, citită astăzi în biserici și mănăstiri: „Viața adevărată începe numai după moarte. Noi ne gândim că aici e viața. Trebuie să o trăim frumos, să o trăim cât mai bine cât suntem aici, cât suntem pe pământ. Dar vede că viața noastră, începe cu adevărat, numai după moarte. Vedem că acest bogat a ajuns în iad, dar sufletul dreptului Lazăr a fost luat în sânul lui Avraam. Această pildă ne este spusă pentru ca noi să înțelegem valoarea acelor lucruri pe care Dumnezeu ni le trimite nouă pe acest pământ. Dacă Dumnezeu ne trimite în viața această o viață mai frumoasă, mai confortabilă, noi nu trebui să uităm că împrejurul nostru este cineva care iată, poate nu are nici o bucată de pâine. Deoarece, așa cum ne spune și Sfânta Scriptură, credința fără fapte este moartă ”.
Înaltpreasfințitul Părinte Antonie este Rectorul Academiei Teologice din Kiev și Administrator al Bisericii Ortodoxe Ucrainene.
Cu ocazia vizitei Înaltpreasfinției sale la Cluj, Mitropolitul Andrei i-a dăruit o Icoană a Mântuitorului Iisus Hristos. Invitatul le-a adresat clujenilor rugămintea de a se ruga pentru Ucraina, în aceste momente de grea încercare în care se află această țară: „Aș vrea să vă rog pe toți să vă rugați pentru țara noastră, pentru Ucraina, unde trăim acum o perioadă foarte grea și unde sunt foarte multe încercări. Să vă rugați pentru noi ca să putem, cu ajutorul Bunului Dumnezeu, trece cu bine toate aceste încercări”.
22 de ani de la trecerea la cele veșnice a Arhiepiscopului Teofil Herineanu
La finalul Sfintei Liturghii, a fost oficiat un Parastas în memoria primului Arhiepiscop al Clujului, Teofil Herineanu, de la a cărui trecere la cele veșnice se vor împlini mâine, 3 noiembrie, 22 de ani.