Cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Timotei, Episcopul românilor ortodocși din Spania și Portugalia, în perioada 2-4 mai 2014, s-a desfășurat Congresul Național a Frăției Nepsis. Invitatul special al ediției din acest an a fost Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului. Lucrările s-au desfăşurat în Bilbao, capitala regiunii basce din Spania. Congresul a fost organizat de Episcopia Spaniei și Portugaliei în parteneriat cu Parohia Ortodoxă Română Toți Sfinții din Bilbao, prin sprijinul preotului paroh, pr. Petru David.
Congresul a fost deschis vineri, iar din programul zilei au făcut parte: primirea invitaților, vizitarea orașului Bilbao și o serie de activități de cunoaștere. Prima zi a manifestării s-a încheiat cu participarea celor aproximativ 300 de tineri la rugăciunea de seară. A doua zi, sâmbătă, programul a debutat cu rugăciunea de dimineață, după care, în aula de festivități a fostului Seminar Superior din Bilbao, ÎPS Părinte Andrei a susținut conferința intitulată: Oare mai putem iubi frumos? Ideile principale ale conferinței au fost dezbătute de tineri în cadrul mai multor ateliere. Potrivit Preasfințitului Timotei, tema aceasta a fost aleasă din necesitatea de a armoniza societatea actuală cu adevăratul sens al iubirii și al frumosului, două dimensiuni esențiale, care au ajuns sa fie interpretate uneori greșit, mai cu seamă de către tineri. În Spania se organizează anual un Congres Nepsis, în cadrul căruia o persoană reprezentativă din Biserica Ortodoxă este invitată pentru a le vorbi tinerilor pe teme de interes.
Conferința Oare mai putem iubi frumos?
Momentul principal al Congresului Național Nepsis, Spania, din acest an la constituit conferința întitulată Oare mai putem iubi frumos?, susținută de Înaltpreasfințitul Andrei. Despre virtutea iubirii le-a vorbit Părintele Mitropolit pornind de la exemplele scripturistice, patristice, dar și de la relatări din viața cotidiană. Potrivit Înaltpreasfinției Sale, dragostea curată, încununată cu binecuvântarea lui Dumnezeu în Taina Cununiei, are ca finalitate nașterea de copii, dar și educarea lor în spiritul iubirii aproapelui și a lui Dumnezeu. Într-o lume în care păcatul, ca o funcțiune pervertită a iubirii, este afişat peste tot şi chiar lăudat, viaţa morală trebuie să fie cea care să ne integreze pe drumul lui Hristos. Pledoaria Înaltpreasfințitului Andrei pentru o viaţă morală curată pleacă de la analiza lucrurilor bune şi rele, ca fiind premergătoare faptelor noastre. Rănile fiinţei omeneşti, cum sunt toxico-maniile, homosexualitatea, desfrâul, alcoolismul, au ca mijloace de vindecare dragostea, rugăciunea, paza minţii, culminând cu spovedania şi împărtăşania cu Trupul şi Sângele lui Hristos.
Conferința a continuat cu o sesiune de întrebări, pe care tinerii din diferite zone ale Spaniei, preoții parohi sau simpli credincioși participanţi le-au adresat Înaltpreasfințitului Andrei, atât pe tema conferinței, cât și cu privire la problemele de zi cu zi din viața lor. Tinerii s-au arătat interesați în primul rând de importanța respectării tradițiilor religioase sau chiar naționale într-o societate secularizată cum este cea occidentală și chiar au cerut sfaturi concrete cu privire la anumite probleme punctuale din viața personală. Toți participanții au primit volumul Mai putem trai frumos?, scris de IPS Andrei Andreicuț.
După-masă tinerii participanți la congresul Nepsis din Bilbao, Spania, au fost repartizați în mai multe ateliere de lucru, coordonate de preoți. Fiecărui grup i-a fost atribuită o temă de dezbatere: iubirea între tineri, importanța căsătoriei, rolul tânărului în Biserică, iertarea în lumea de azi, creștinii în diaspora sau morala creștină în lumea actuală. În urma discuțiilor, fiecare grup a sintetizat câteva concluzii care au fost prezentate la final în fața tuturor participanților.
Imnul Frăției NEPSIS, lansat oficial la Bilbao
A avut loc și un moment artistic susținut de corul Andra Mari din Bilbao, părintele Gabriel Dănilă și de grupul de tineri ai parohiei Tuturor Sfinților din Bilbao, care au lansat cu această ocazie și Imnul Frăției Nepsis. După cină, în prezența Înaltpreasfinţitului Andrei, au fost prezentate concluziile simpozionului, iar Preasfințitul Timotei i-a convocat pe tineri să-și exprime dorințele, ideile, nemulțumirile și sfaturile cu privire la viața pastorală a parohiilor de unde provin. Mai multe propuneri ale tinerilor au fost concretizate pe moment prin numirea, de către PS Timotei, a mai multor tineri pe posturi de coordonatori ai diferitelor activități la nivel de eparhie. La final, Mitropolitul Clujului le-a adresat tinerilor câteva sfaturi. I-a îndemnat pe românii plecați în Spania, ca în ciuda situației materiale slabe din țară, să nu uite niciodată de România, de rădăcinile și tradițiile lor, iar atunci când va veni vremea să se întoarcă acasă, ca împreună cu frații lor de aici să construiască o societate sănătoasă atât material, cât și spiritual.
Liturghie Arhierească la Parohia Tuturor Sfinților, Bilbao
Duminică, în ultima zi a congresului, tinerii au participat la Sfânta Liturghie arhierească ce a fost oficiată în biserica Parohiei ortodoxe Tuturor Sfinților din Bilbao. Slujba a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului și de Preasfințitul Episcop Timotei al Spaniei și Portugaliei, înconjurați de un sobor de preoți și diaconi. În cuvântul de învățătură, Mitropolitul Clujului a vorbit despre calitățile femeii creștine, pornind de la exemplul femeilor mironosițe despre care s-a relatat în pericopa evanghelică. Salvarea societății actuale și a bunului mers al lumii, potrivit Părintelui Mitropolit, este femeia. Mamele și bunicile sunt cele de care depinde buna formare și educarea urmașilor noștri.
La finalul Sfintei Liturghii, responsabilul de activitățile cu tinerii din Episcopia Spaniei și Portugaliei și organizatorul congresului Nepsis, ieromonahul Siluan Sandor a fost hirotesit protosinghel.
Tot duminică, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei însoțit de preasfinţitul Timotei a vizitat mai multe biserici din Bilbao, printre care și catedrala catolică Santiago de Bilbao, unde s-a întâlnit cu episcopul catolic al locului, eminența sa Mario Iceta Gavicagogeascoa.
Luni, în ultima zi a vizitei în Episcopia Spaniei și Portugaliei, Înaltpreasfințitul Andrei a făcut un scurt popas și la sediul centrului eparhial din Madrid.
Nepsis, Organizația tinerilor ortodocși români din Mitropolie Europei Occidentale și Meridionale
Nepsis (gr. trezvie) este numele generic al diferitelor asociații sau grupări ale tinerilor ortodocși din Mitropolia Ortodoxă Română a Europei Occidentale și Meridionale. Asociația s-a constituit inițial la data de 13 noiembrie 1999, la inițiativa Înaltpreasfințitului Iosif, Mitropolitul Europei Occidentale și Meridionale (Paris). Cu ocazia congresului aniversar de la Paris, în 2009, Nepsis a devenit „Federația Fraternităților Nepsis”, o structură de coordonare a grupărilor și a activităților sau evenimentelor de anvergură ale tinerilor din Europa Occidentală si Meridională.
Federația Fraternităților Nepsis este menită să creeze o coerență a grupăril
or Nepsis din Europa Occidentală și Meridională, și organizează în special Congresele anuale Nepsis, un pelerinaj anual în România și alte evenimente cu caracter global în Mitropolia Europei Occidentale și Meridionale.
{joomplucat:86 limit=24|columns=4}