O nouă ediţie a Marşului pentru Viaţă, o acţiune publică de protest împotriva avortului, a avut loc sâmbătă, 22 martie 2014, în peste 30 de oraşe din ţară printre care și Cluj-Napoca și Bistrița.
La Cluj-Napoca, marşul organizat de mai multe asociații laice și religioase, printre care Asociația Studenților Creștini Ortodocși Români filiala Cluj-Napoca, Liga Tinerilor Creştini Ortodocşi Români Filiala Dej, Oastea Domnului din Cluj și Asociația Pro Vita, a debutat la ora 11:00, în Piaţa Unirii. Au participat, pe lângă cei peste 1000 de oameni și preoți de diferite confesiuni, ierarhii Arhiepiscopiei Clujului, ÎPS Părinte Andrei și PS Episcop Vasile Someșanul.
Mitropolitul Clujului a adresat în deschidere un cuvânt duhovnicesc în care a pledat pentru viață și pentru familia creștină care stă la baza unei societăți solide și sănătoase: „Dumnezeu dă viața și numai El are dreptul ca să o ia. Atunci este de la sine înțeles că noi, cei ce credem în Dumnezeu, credem în Sfânta Treime, suntem pentru viață și împotriva uciderii. Credem și mărturisim că avortul este o ucidere premeditată, un păcat strigător la cer. Acum dacă suntem și pragmatici observăm cum ne împuținăm, îmbătrânim și populația țării noastre scade și atunci o apoftegmă, o maximă pe care o rostim mereu și care am vrea să prindă în sufletele celor tineri este următoarea: Orice familie tânără să aibă măcar trei copii, unul pentru tata, unul pentru mama și celălalt pentru Biserică și țară. Atunci prognoza aceea sumbră că peste câțiva ani vom fi numai 15 milioane de oameni în România nu se va mai împlini”.
Au urmat discursuri pro viață susținute și de reprezentații mai multor asociații laice și religioase care s-au implicat anul acesta în organizarea evenimentului. Pe lângă discursurile oficiale au avut loc și o serie de mărturii ale unor medici, profesori sau simpli oameni care au fost puși în situația de a alege avortul, însă au ales viața. Clujenii prezenți la marș au afișat mai multe pancarte cu diverse mesaje, precum „Opriți Holocaustul copiilor nenăscuți!”, sau „Un copil este o bucurie”. Ulterior, aceștia au pornit într-un marș pe străzile orașului, susținând dreptul la viață, unul dintre drepturile fundamentale ale omului. În cadrul marșului manifestanții au cerut îmbunătăţiri ale sistemul legislativ în direcţia protejării vieţii nenăscute şi a familiei tradiționale, dar şi un sistem de adopţie mai accesibil şi în favoarea copilului.