În a treia zi a Sfintelor Paști, marți, 22 aprilie 2025, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a săvârșit Sfânta Liturghie în paraclisul provizoriu al Parohiei „Sfântul Apostol și Evanghelist Marcu” din Florești, județul Cluj.
Comunitatea, păstorită de preotul paroh Dănuț Gheorghe Gordan, s-a bucurat de prezența ierarhului în mijlocul ei, sărbătorind astfel, în avans, hramul parohiei, marcat anual pe 25 aprilie, în ziua pomenirii sfântului ocrotitor.
În cuvântul de învățătură, intitulat „Sfânta Liturghie este slujba slujbelor”, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a tâlcuit pericopa evanghelică a arătării Mântuitorului celor doi ucenici pe drumul spre Emaus, subliniind taina recunoașterii lui Hristos la frângerea pâinii:
„Atunci li s-au deschis ochii și L-au cunoscut” (Luca 24, 31).
Înaltpreasfinția Sa a arătat că și astăzi, în fiecare Sfântă Liturghie, ochii inimii noastre se pot deschide pentru a-L recunoaște pe Hristos:
„Și acum, la Sfânta Liturghie, ni se deschid ochii și Îl cunoaștem pe Domnul Iisus Hristos. Cu doar câteva zile înainte de această întâlnire cu ucenicii, Hristos a instituit Sfânta Liturghie tot la o masă: «Luați, mâncați, acesta este Trupul Meu…» și «Beți dintru acesta toți, acesta este Sângele Meu…». În Emaus, El a repetat aceeași lucrare sfântă în fața celor doi.”
„Am zis că Sfânta Liturghie e slujba slujbelor – pentru că la orice Liturghie, repetăm ceea ce a făcut Hristos. Și astăzi, în a treia zi de Paști, am făcut la fel.”
Într-o lume aflată într-un proces accelerat de secularizare, Mitropolitul Clujului a subliniat importanța ca preoții și credincioșii să redescopere puterea Liturghiei:
„Noi nu reușim întotdeauna să le spunem credincioșilor cât de importantă este această slujbă. Să participe la ea! Acolo, pâinea se preface în Trupul Domnului, iar vinul în Sângele Lui. Îl rugăm și noi pe Hristos să ne deschidă ochii inimii, ca să înțelegem cât de important este să ne împărtășim și să participăm la Sfânta Liturghie.”
În încheierea predicii, Înaltpreasfințitul Andrei a recitat emoționanta poezie a lui Nichifor Crainic, „Cântecul potirului”, evocând imaginea profundă a Euharistiei ca pâine și vin transfigurate în Trupul și Sângele Domnului, în tradiția și conștiința neamului românesc.
Răspunsurile liturgice au fost date de corul „Diaconia” al Parohiei Cetatea Fetei, dirijat de preotul Decebal Gorea. La chinonic, grupul de copii al parohiei a interpretat pricesne.
Scurt istoric al parohiei
Parohia „Sfântul Apostol și Evanghelist Marcu” din Florești a fost înființată în aprilie 2013, desprinzându-se din Parohia „Sfântul Dumitru”, ca urmare a creșterii semnificative a numărului de credincioși din zonă. Noua biserică parohială se afla în construcție, fiind localizată în partea de sud-vest a localității, iar slujbele sunt oficiate într-un paraclis provizoriu.
Comunitatea desfășoară și o intensă activitate educațională și misionară, în special prin proiectul „Copilărie binecuvântată”, adresat copiilor și tinerilor din parohie.
Floreștiul este cea mai mare comună din România și una dintre cele mai dinamice, cu o populație în continuă creștere – de la 7.600 de locuitori în 2007 la peste 50.000 în prezent.
Mai multe fotografii AICI
Foto credit: Septimiu-Sever Nemeș și Emil Metea