Vineri, 4 aprilie 2025, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului și Episcop ales al Episcopiei Sălajului, a oficiat Liturghia Darurilor mai înainte sfințite, numită și a Sfântului Grigorie Dialogul, la Biserica „Înălțarea Domnului” din Susenii Bârgăului, județul Bistrița-Năsăud.
Din soborul slujitor au făcut parte: protopopul de Bistrița, preotul Alexandru Vidican, secretarul de cabinet al ierarhului, arhidiaconul Sergiu Iustin Pop, duhovnicul Mănăstirii Strâmba, protosinghelul Paisie Pașcu, preotul paroh Gabriel Pugna, precum și alți preoți invitați.
Răspunsurile liturgice au fost date de corul parohiei.
La finalul slujbei, Părintele Episcop Benedict le-a adresat celor prezenți un cuvânt de învățătură. Pornind de la Psalmul 126, versetul 1: „De n-ar zidi Domnul casa, în zadar s-ar osteni cei ce o zidesc; de n-ar păzi Domnul cetatea, în zadar ar priveghea cel ce o păzeşte”, ierarhul le-a spus celor prezenți că tot ceea ce avem în viață și tot ceea ce am realizat vine de la Dumnezeu și este posibil cu binecuvântarea Sa.
După oficierea Liturghiei, ierarhul a binecuvântat noua capelă mortuară din localitate. Aceasta a fost construită de Primăria Comunei Prundu Bârgăului, de care aparține administrativ-teritorial localitatea Susenii Bârgăului.
Din încredințarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul le-a oferit distincții și diplome de aleasă cinstire celor implicați în construcția capelei mortuare, în frunte cu preotul paroh Gabriel Pugna, care a fost distins cu Ordinul „Episcop Nicolae Ivan” pentru clerici, și cu primarul comunei Prundu Bârgăului, Doru Toader Crișan, care a primit „Gramata Mitropolitană însoțită de Sfânta Scriptură, cartea de căpătâi a credinciosului”.
La eveniment au participat numeroși credincioși din sat, precum și oficialități locale.
Scurt istoric
Biserica Ortodoxă din Susenii Bârgăului, cu hramul „Înălțarea Domnului”, datează din anul 1898 și este împodobită cu pictură executată de pictorul Gheorghe Croitoru.
Mai multe fotografii AICI
Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului
Foto credit: Ionuț Chifa / Mitropolia Clujului