În preziua comemorării celor 14 ani care s-au scurs de la trecerea la Domnul a vrednicului de pomenire mitropolit Bartolomeu (Valeriu) Anania, joi, 30 ianuarie 2025, Muzeul Mitropoliei Clujului a găzduit un eveniment editorial și cultural remarcabil. Având în centru volumul „Reeducare și represiune în comunism. O istorie politică a închisorii Aiud”, lucrare de referință a tânărului istoric Dr. Dragoș Ursu, apărută la Editura Corint la finele anului 2024, întâlnirea, moderată de Dr. Paul Ersilian Roșca, a debutat prin cuvântul Înaltpreasfințitului Arhiepiscop și Mitropolit Andrei.
În cuvântarea sa, ierarhul clujean a făcut o analiză a moștenirii anamnetice a perioadei comuniste, tinerele generații cunoscând, din păcate, foarte puține aspecte ale represiunii roșii și, de asemenea, doar fragmente din biografiile celor care, pentru crezul lor politic, religios sau cultural, au parcurs un cumplit drum al suferinței în temnițe.
În continuare, Prof. Dr. Virgiliu Târău, cadru didactic al Facultății de Istorie și Filosofie din Cluj-Napoca și unul dintre fondatorii CNSAS (a cărui vicepreședinte a fost), a analizat din multiple perspective volumul semnat de Dragoș Ursu. Importanța cercetării acestuia (cartea materializând editorial teza de doctorat susținută la Facultatea de Istorie din Cluj-Napoca) rezidă și în uriașul volum de documente primare (dosare ale fostei Securități, registre administrative ale închisorii Aiud, arhive personale ale foștilor deținuți politici, mărturii, jurnale etc.) care oferă, cu obiectivitate, o perspectivă clară asupra fenomenului reeducării de la Aiud.
Publicul numeros, în rândul căruia s-au numărat universitari și clerici clujeni, istorici, colaboratori ai vrednicului de pomenire Mitropolit Bartolomeu Anania și persoane interesate de tema dureroasă a represiunii comuniste, a avut ocazia să afle de la Pr. Prof. Dr. Bogdan Ivanov (cadru didactic al Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca și fost secretar de cabinet al Mitropolitului Bartolomeu) pagini inedite din biografia regretatului ierarh. Amintirea anilor petrecuți în temnițele comuniste, fiind, ulterior eliberării și alegerii în cele mai înalte demnități bisericești, depănată de către acesta împreună cu foștii săi colegi de detenție.
La finalul întâlnirii, autorul, dr. Dragoș Ursu, a ținut să vorbească despre personalitatea Mitropolitului Bartolomeu și despre ceea ce a însemnat reeducarea de la Aiud. Epopeea carcerală a fostului ierarh a fost una care, contrar detractorilor acestuia, s-a dovedit în final a fi pilduitoare și demnă.
Foto credit: Ionuț Chifa / Mitropolia Clujului