În ziua prăznuirii Sfântului Cuvios Antonie cel Mare și a Sfântului Cuvios Antonie cel Nou din Veria, vineri, 17 ianuarie 2025, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a slujit în Parohia „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Ceanu Mic, județul Cluj, unde se păstrează un fragment din moaștele Sfântului Antonie cel Nou din Veria.

Cu această ocazie, în biserica parohială, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Andrei, înconjurat de un sobor de clerici, a oficiat Sfânta Liturghie. Din sobor au făcut parte: consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol – arhidiaconul Claudiu Grama, protopopul de Turda – preotul Alexandru Rus, preotul paroh Ioan Puiu și alți preoți invitați.

După citirea pericopei evanghelice, Părintele Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt de învățătură, pornind de la versetul scripturistic: „Căutați mai întâi Împărăția lui Dumnezeu și dreptatea Lui, și toate acestea se vor adăuga vouă” (Matei 6, 33), în cadrul căruia a vorbit despre indiferentismul religios din lumea de azi. De asemenea, ierarhul a oferit ca pildă de credință virtuțile și învățătura Sfântului Cuvios Antonie cel Mare.

 

Răspunsurile liturgice au fost date de Corala preoților din Protopopiatul Turda, dirijată de preotul Sorin Dindelegan.

La finalul slujbei, preotul paroh Ioan Puiu a mulțumit Înaltpreasfinției Sale pentru prezență și pentru binecuvântarea comunității la început de an calendaristic, precum și cu ocazia prăznuirii Sfântului Cuvios Antonie cel Nou din Veria, Parohia Ceanu Mic păstrând un fragment din moaștele acestui sfânt. Totodată, în semn de prețuire și recunoștință, ierarhul a primit din partea comunității parohiale o icoană cu Sfântul Cuvios Antonie cel Nou.

La slujbă au participat numeroși credincioși și elevi de la Școala Gimnazială Tureni, o parte dintre aceștia fiind îmbrăcați în straie populare specifice zonei, precum și autorități locale, în frunte cu primarul comunei Tureni, Elena Daniela Mănăilă.

Toți copiii și tinerii prezenți la Liturghie au primit cărți duhovnicești din partea ierarhului.

Scurt istoric

Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din localitatea Ceanu Mic, județul Cluj, a fost edificată în anul 1890. Inițiativa construirii a aparținut unui grup de 80 de familii din sat, sub îndrumarea preotului Samuel Poruțiu, cel care a participat, alături de mai mulți credincioși, la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia, pe 1 Decembrie 1918. În urma unui amplu proces de restaurare și înfrumusețare, biserica a fost resfințită la data de 15 iulie 2012 de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei.

În ultimii ani, în cadrul parohiei a fost amenajat Centrul catehetic „Sfântul Apostol Andrei”, destinat desfășurării activităților pentru tineri și vârstnici. În acest spațiu au loc periodic cateheze, ședințe, vizionări de filme cu tematică religioasă, prezentări de obiceiuri și tradiții populare, precum și alte evenimente cultural-religioase.

La data de 11 februarie 2018, Mitropolitul Andrei a binecuvântat cele mai recente lucrări efectuate la biserica parohială și a sfințit Centrul catehetic, iar în data de 16 iulie 2022, Episcopul-vicar Benedict Bistrițeanul a sfințit noul iconostas al bisericii, sculptat în lemn de tei.

Parohia Ceanu Mic păstrează un fragment din moaștele Sfântului Antonie cel Nou din Veria, Grecia, prăznuit la data de 17 ianuarie.

Mai multe fotografii AICI

Text și foto: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Din aceeași categorie

Share This