În Duminica după Botezul Domnului (Începutul propovăduirii Domnului), 12 ianuarie 2025, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a slujit în Parohia „Nașterea Domnului” din cartierul clujean Gheorgheni, care aniversează în acest an 35 de ani de la înființare.
De la ora 10:00, în biserica parohială, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul a oficiat Sfânta Liturghie, fiind înconjurat de un sobor de clerici. Din sobor au făcut parte: consilierul cultural al Arhiepiscopiei Clujului – preotul Cornel Coprean, care este și parohul bisericii parohiale, preotul slujitor Ciprian Taloș, secretarul de cabinet al ierarhului – arhidiaconul Sergiu-Iustin Pop, revizorul contabil al Arhiepiscopiei Clujului – Florin Constantin Dobocan și alți preoți invitați.
După citirea pericopei evanghelice duminicale, Episcopul-vicar Benedict a rostit un cuvânt de învățătură despre veșnicia Împărăției lui Dumnezeu și despre caracterul restaurator pe care Evanghelia lui Hristos îl aduce în viața fiecărui om.
Răspunsurile liturgice au fost date de corul parohiei, dirijat de preoteasa prof. Petronela Taloș.
La finalul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte Benedict, împreună cu soborul de preoți, au săvârșit slujba Parastasului la un an de la trecerea la Domnul a prof. univ. dr. Nicolae Miu, fost medic pediatru clujean, cunoscut atât la nivel național, cât și internațional.
Prof. univ. dr. Nicolae Miu s-a născut la data de 23 octombrie 1942, în localitatea Turda, județul Cluj. A fost un medic pediatru dedicat, profesor universitar de vocație și intelectual credincios – misionar laic devotat Bisericii Ortodoxe, al cărui crez profesional îl rezumă propriile cuvinte: „Fără încredere în Cel de Sus tot ce faci … nu e suficient”. A fost un susținător al dialogului dintre Teologie și Medicină, „un Om al științei și Om al credinței, ce a știut să conjuge la toate modurile și timpurile știința cu credința”. Prodecan al Facultății de Medicină (1990-1992), prorector didactic al Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” (1992-1996), decan al Facultății de Medicină (2000-2008) și președinte al Colegiului Medicilor Cluj (1997-2001), prof. dr. Nicolae Miu a scris tratate în premieră pentru România, cum este cel de medicină al adolescentului, și a creat două societăți științifice foarte apreciate: „Societatea Română de Gastroenterologie, Hepatologie și Nutriție Pediatrică” și „Societatea Română de Pediatrie Socială”, la care se adaugă „Clinica de Nefrologie, Dializă şi Toxicologie Pediatrică”, înființată împreună cu dr. Aurel Bizo. Acesta a trecut la cele veșnice în data de 4 ianuarie 2024, fiind înmormântat în cimitirul din Mănăștur, slujba de prohodire fiind oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei. Mai multe detalii biografice despre ilustrul medic pot fi lecturate în articolul semnat de pr. Cornel Coprean, consilierul cultural al Arhiepiscopiei Clujului: In memoriam prof. dr. NICOLAE MIU (1942-2024)
Scurt istoric
Parohia „Nașterea Domnului” din Cluj-Napoca, situată pe strada Rășinari, la intersecția cu strada Albac, a luat ființă la data de 16 martie 1990, prin desprinderea din Parohia „Sfântul Dimitrie, Izvorâtorul de Mir”.
Piatra de temelie a noii biserici a fost pusă în luna decembrie 1990, iar după întocmirea proiectului, de către arhitecții Monica Popa si Marian Munteanu, în toamna anului 1993, a început construcția acesteia. Lucrările s-au desfășurat sub coordonarea preotului Nicolae Buda.
Între anii 2007-2009, lăcașul de cult a fost pictat în tehnica frescă, de către pictorul pr. Damian Tuluc și ucenicii săi.
Biserica a fost sfințită la data de 5 septembrie 2010 de către Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, pe atunci episcop-vicar al Arhiepiscopiei Clujului.
În prezent, biserica parohială este păstorită de preotul paroh Cornel Gheorghe Coprean, care este și consilierul cultural al Arhiepiscopiei Clujului, alături pe preotul Ciprian Taloș.
Mai multe fotografii AICI
Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului
Foto credit: Ionuț Chifa / Mitropolia Clujului