În a treia zi de Crăciun, vineri, 27 decembrie 2024, la sărbătoarea Sfântului Arhidiacon Ștefan, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a slujit la Biserica „Învierea Domnului” din Brăzești, filie a Parohiei Ortodoxe din Sartăș, județul Alba, ținutul natal al ierarhului.
În fața bisericii, ierarhul a fost întâmpinat în sunet de tulnic, specific zonei Munților Apuseni, de un sobor de clerici, alături de consăteni îmbrăcați în straie populare specifice Țării Moților.
De la ora 10:00, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul a oficiat Sfânta Liturghie, fiind înconjurat de un sobor de clerici din Arhiepiscopia Clujului și Alba Iuliei. Din sobor au făcut parte preotul paroh Ioan Vesa – tatăl ierarhului, protopopul de Cluj II – preotul Alexandru Constantin Ciui, secretarul de cabinet al ierarhului – arhidiaconul Sergiu-Iustin Pop, starețul Mănăstirii Pantocrator din Beclean – protosinghelul Luca Gheberta, directorul Centrului de Îngrijiri Paliative „Sfântul Nectarie” din Cluj-Napoca – pr. dr. Bogdan Chiorean și alți preoți invitați.
După citirea pericopei evanghelice, Părintele Episcop-vicar Benedict a rostit un cuvânt de învățătură despre importanța sărbătorii de astăzi, când este pomenit Sfântul Apostol, Întâiul Mucenic și Arhidiacon Ștefan. Ierarhul a punctat experiența de viața a Sfântului Ștefan, mărturia sa de credință, dar și felul cum li se adresa iudeilor.
Totodată, Părintele Episcop-vicar a spus că este bine să privim în urmă la cei dinaintea noastră care ne-au creat contextul potrivit pentru viața noastră cea din prezent.
„Trebuie să le fim recunoscători, fiind foarte atenți la ceea ce ei ne-au învățat.”
Răspunsurile liturgice au fost date de grupul vocal „Synavlia” din Cluj-Napoca.
La finalul slujbei, preotul paroh Ioan Vesa a mulțumit Preasfinției Sale pentru prezență, împreună-slujire și binecuvântare.
De asemenea, Preasfințitul Părinte Benedict și-a exprimat bucuria revederii cu cei dragi din ținutul natal.
După oficierea Sfintei Liturghii, un grup de tineri din localitate a interpretat „Craii”, o scenetă populară de Crăciun, cu caracter religios.
Slujba a fost oficiată în prezența oficialităților civile, a numeroșilor credincioși și fii ai satului, mulți dintre aceștia fiind îmbrăcați în straie populare specifice zonei.
Scurt istoric
Biserica „Învierea Domnului” din Brăzești a fost construită între anii 1936-1937, fiind sfințită de Mitropolitul Nicolae Colan. În decursul anilor, biserica a fost restaurată de mai multe ori. Între anii 1997-1999, lăcașul de cult a intrat într-un amplu proces de renovare și înfrumusețare, sub coordonarea preotului paroh Ioan Vesa, tatăl Episcopului-vicar Benedict, care, din anul 1983 până în prezent, păstorește Parohia Sartăș și Filia Brăzești din Protopopiatul Câmpeni, Arhiepiscopia Alba Iuliei.
Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul (Valentin-Cosmin Vesa) s-a născut în data de 13 februarie 1984, în localitatea Sartăș, oraș Baia de Arieș, județul Alba, într-o familie sacerdotală, din părinții Ioan (preot) și Elena-Mărioara Vesa (dascăl de școală primară), primind la botez numele Valentin-Cosmin. Este cel de-al doilea copil al familiei, mai având un frate pe nume Marius-Ioan, inginer de profesie. Studiile primare și gimnaziale le-a urmat în localitatea natală, respectiv la Liceul „Dr. Lazăr Chirilă” din Baia de Arieș. Biografia detaliată a ierarhului poate fi consultată AICI
Mai multe fotografii AICI
Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului
Foto credit: Ionuț Chifa / Mitropolia Clujului