În Duminica a 31-a după Rusalii (a vindecării orbului din Ierihon), 1 decembrie 2024, zi în care este sărbătorită Ziua Națională a României, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, s-a aflat în mijlocul comunității de la Biserica studenților din Campusul universitar Hașdeu al municipiului Cluj-Napoca.
Astfel, de la ora 9:00, în biserica de lemn cu hramurile „Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan” și „Sfântul Ierarh Nicolae”, ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de clerici. Din sobor au făcut parte preotul slujitor al Bisericii Studenților – pr. Ciprian Negreanu, care este și duhovnicul ASCOR Cluj-Napoca, secretarul de cabinet al ierarhului – arhidiaconul Sergiu-Iustin Pop, precum și alți preoți apropiați ai comunității studențești clujene.
După citirea pericopei evanghelice, Episcopul-vicar Benedict Bistrițeanul a rostit un cuvânt de învățătură în cadrul căruia a evidențiat trei mari atitudini pe care oamenii le au atunci când vine vorba despre aflarea și urmarea lui Hristos.
„O primă atitudine este cea a oamenilor care orbecăiesc. Ei doresc să-L afle pe Domnul, dar nu știu unde să meargă și nici la cine să apeleze pentru a-L cunoaște pe Hristos. O a doua atitudine este a celor care au pretenția de a-L cunoaște pe Dumnezeu și de a-L proteja de cei care nu se comportă cum credem noi că ar trebui să se comporte față de El. Iar o a treia atitudine este cea a oamenilor care doresc și se străduiesc să-L urmeze cu adevărat pe Domnul”, a subliniat ierarhul.
Preasfinția Sa a spus, la finalul predicii, că în această zi de mare sărbătoare pentru noi, românii, suntem chemați fiecare la o responsabilizare morală individuală.
În cadrul Sfintei Liturghii, PS Părinte Benedict a rostit rugăciuni de mulțumire cu prilejul zilei naționale și i-a pomenit pe făuritorii Marii Uniri.
Răspunsurile liturgice au fost date de Corul „Sfântul Lavrentie al Cernigovului” al Bisericii Studenților.
La finalul slujbei, părintele Ciprian Negreanu a mulțumit Preasfinției Sale pentru prezență și binecuvântare.
Scurt istoric
Asociația Studenților Creștini Ortodocși Români (ASCOR) a luat ființă la București, în anul 1990, iar ulterior au fost înființate filiale în marile centre universitare din țară.
Filiala Cluj-Napoca a fost înființată în anul 1993, la inițiativa vrednicului de pomenire Mitropolit Bartolomeu Anania, iar primul președinte a fost studentul de atunci Ciprian Negreanu, actualmente duhovnicul comunității.
Biserica Studenților, cu hramurile „Sfântul Ioan Evanghelistul” și „Sfântul Ierarh Nicolae”, este situată în Campusul universitar Hașdeu, din Cluj-Napoca, fiind păstorită de preotul misionar Ciprian Negreanu, care este și duhovnicul ASCOR Cluj-Napoca. De asemenea, în cadrul bisericii își desfășoară activitatea ASCOR Cluj-Napoca și Asociația ,,Prietenii Bisericii Studenților din Campusul Hasdeu”.
Construirea unei biserici pentru studenții din campus a fost o dorinţă a vrednicului de pomenire Mitropolitul Bartolomeu. Piatra de temelie a lăcașului de rugăciune a fost pusă la data de 25 octombrie 2003, de Preasfințitul Părinte Vasile Flueraș, pe atunci Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Clujului, iar construcția efectivă a început în primăvara anului 2004, după un proiect realizat de arhitectul Dorel Cordoș. În data de 30 ianuarie 2005, la demisolul bisericii, același ierarh a oficiat prima Sfântă Liturghie, iar la data de 13 decembrie 2008, tot Preasfinția Sa a binecuvântat lucrările și a săvârșit prima slujbă în interiorul noii biserici.
Biserica este construită din lemn, în stil maramureșean, în formă de cruce. Catapeteasma a fost împodobită cu pictură realizată de pictorul diac. Nicolae Bălan, iar pereții sunt străjuiți de icoane (pictate de preoteasa Corina Negreanu) în fața cărora ard neîncetat candele.
Lăcașul de cult a fost sfințit la data de 12 iunie 2021 de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, și Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului. La slujba de sfințire a participat și vrednicul de pomenire Episcop Vasile Flueraș (Someșanul).
Mai multe fotografii AICI
Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului
Foto credit: Ionuț Chifa / Mitropolia Clujului