„Zilele Artei Bizantine”, manifestare ajunsă la cea de-a XX-a ediție în acest an, a prilejuit întâlnirea publicului clujean, în perioada 9-12 octombrie 2024, cu arta sacră și muzica psaltică de sorginte bizantină. Inițiat de către D-l. Lect. Univ. Dr. Sorin Albu, evenimentul a cuprins, pe parcursul celor patru zile, o multitudine de întâlniri, vernisaje de expoziții, concerte, un simpozion internațional și participarea grupului „Sfântul Ioan Damaschinul”, dirijat în acest context de către Prof. Univ. Dr. Grigorios Anastasiou (invitatul de onoare al „Zilelor Artei Bizantine” din acest an), la câteva slujbe bisericești în lăcașuri de cult clujene.

Muzeul Mitropoliei Clujului, care a marcat cel de-al treilea an consecutiv în care este co-organizator al evenimentului, a găzduit vineri, 11 octombrie 2024, două momente importante din programul „Zilelor Artei Bizantine”: vernisajul expoziției de manuscrise din sfera cântului bizantin și a unor creații artistice de inspirație bizantină (icoane pe lemn, mozaicuri, sculptură în piatră și în lemn, miniaturi etc.), și micro-recitalul de muzică bizantină susținut de către Prof. Univ. Dr. Grigorios Anastasiou, oaspetele elen interpretând Anagramismele Sfântului Ioan Cucuzel.

Întâlnirea, desfășurată în prezența unui public numeros, s-a bucurat de participarea și cuvântul Preasfințitului Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a D-nei. Prof. Univ. Dr. Elena Ene Drăghici-Vasilescu (Oxford University), a D-lui. Lect. Univ. Dr. Sorin Albu și a D-lui. Dr. Paul Ersilian Roșca, directorul Muzeului Mitropoliei Clujului.

Expoziția de artă sacră bizantină rămâne deschisă, pentru toți cei interesați, pe parcursul următoarelor săptămâni.

Mai multe fotografii AICI 

Sursa: Dr. Paul Ersilian Roșca / Muzeul Mitropoliei Clujului

Din aceeași categorie

Share This