În Duminica a 20-a după Rusalii (a învierii fiului văduvei din Nain), 6 octombrie 2024, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Ortodoxă Ghirolt, Protopopiatul Gherla, județul Cluj.
Cu acest prilej, Preasfinția Sa a binecuvântat lucrările de renovare efectuate în ultima perioadă la biserica parohială cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”. În continuare, ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie, fiind înconjurat de un sobor de clerici. Din sobor au făcut parte: protopopul de Gherla – preotul Iulian Paul Isip, secretarul de cabinet al ierarhului – arhidiaconul Sergiu-Iustin Pop, preotul paroh Radu Gavrea și alți clerici invitați.
După citirea pericopei evanghelice, Episcopul-vicar Benedict a rostit un cuvânt de învățătură și a invitat credincioșii prezenți să mediteze la moarte nu ca la o finalitate tragică, ci ca la o etapă naturală a vieții, care aduce înțelepciune și pregătire pentru existența de dincolo.
Răspunsurile liturgice au fost date de un grup de studenți de la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.
Pentru întreaga activitate pastoral-misionară și administrativă, din încredințarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul i-a oferit preotului paroh Radu Gavrea Ordinul „Mihai Vodă” pentru clerici. Primarului comunei Aluniș, Mihai Sav, i-a acordat Ordinul „Sfinții Martiri Năsăudeni”, iar Consiliului Parohial o diplomă de aleasă cinstire.
Ierarhul a fost însoțit la Sfânta Liturghie de profesorul emerit Sebastian Brock de la Universitatea Oxford, căruia Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca i-a acordat joi, 3 octombrie 2024, titlul de Doctor Honoris Causa. Mai multe detalii pot fi găsite AICI.
La slujbă au luat parte autorități locale, fii ai satului și numeroși credincioși, o parte fiind îmbrăcați în straie populare.
Scurt istoric
Biserica parohială, cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, a fost construită între anii 1969-1977, fiind împodobită cu pictură realizată în tehnica tempera de arhimandritul Artemie de la Mănăstirea Nicula. În decursul timpului, lăcașul de cult a fost restaurat de mai multe ori. În ultimii ani, au fost efectuate lucrări de renovare și înfrumusețare, fiind binecuvântate în data de 6 octombrie 2024 de Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului
Mai multe fotografii AICI
Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului
Foto credit: Ionuț Chifa / Mitropolia Clujului