Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca a acordat joi, 3 octombrie 2024, titlul de Doctor Honoris Causa (DHC) reputatului patrolog prof. univ. dr. Sebastian Brock, profesor emerit în domeniul patristicii și literaturii creștine siriace la Institutul Oriental al Universității Oxford, considerat decanul la nivel mondial al studiilor siriace. Evenimentul a avut loc în deschiderea celui de-al 4-lea Simpozion Internațional de Patristică, cu tema „Niceea I (325 d.Hr.) – Înainte și După”, organizat de Institutul STAR-UBB și Centrul de Studii Patristice și Literatură Creștină Antică al UBB, în perioada 3-5 octombrie. Acest simpozion se înscrie într-o serie de evenimente dedicate comemorării, în anul 2025, a 1700 de ani de la organizarea Primului Sinod Ecumenic de la Niceea.
Ceremonia decernării titlului de Doctor Honoris Causa al Universității Babeș-Bolyai, prof. Sebastian Brock, pentru contribuția sa semnificativă la studiile patristice, a avut loc de la ora 12:00, în Aula Magna a UBB, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, și a Preasfințitului Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului. Au mai participat Preasfințitul Părinte Claudiu-Lucian Pop, Episcopul Greco-Catolic de Cluj-Gherla, numeroși profesori, teologi, oameni de cultură din țară și din străinătate, studenți de la Facultatea de Teologie Ortodoxă și de la alte facultăți, precum și alți invitați care participă la Simpozionul Internațional de Patristică „Niceea I (325 d.Hr.) – Înainte și După”, manifestare care a debutat odată cu festivitatea de acordare a titlului DHC.
În deschiderea evenimentului, prorectorul UBB, prof. univ. dr. Horea Poenar, a rostit un cuvânt de bun venit și a vorbit despre caracterul istoric al momentului în care prof. univ. dr. Sebastian Brock a devenit membru al comunității academice clujene.
În continuare, Laudatio a fost prezentat de Preasfințitul conf. univ. dr. Benedict Bistrițeanul, care este și cadru universitar al Facultății de Teologie Ortodoxă. Mai apoi, președintele Senatului UBB, prof. univ. dr. Florin Streteanu, a dat citire Proclamației de acordare a titlului onorific DHC.
„Profesorul Sebastian Brock este, de departe, cel mai cunoscut scholar/savant în domeniul patristicii și literaturii creștine siriece, cea de-a treia tradiție teologică. Este un pionier, un deschizător de drumuri, atât în ce privește travaliul de cercetare a acestei ramuri a creștinătății, cât și în formarea academică a specialiștilor în domeniu, dintr-o perspectivă plurivalentă – istorică, literară, lingvistică sau teologică. În rândul siriaciștilor este și (re)cunoscut sub numele de „malphono”, adică profesorul/ dascălul prin excelență, înțelegându-i primatul de excelență în domeniul de cercetare al spațiului siriac”, a spus Episcopul-vicar Benedict.
Distincţia a fost acordată în urma propunerii formulate de Centrul de Studii Patristice și Literatură Creștină Antică din cadrul UBB.
La finalul ceremoniei, prof. Sebastian Brock a susținut o prelegere festivă și a mulțumit Universității Babeș-Bolyai pentru că a fost onorat cu acest prestigios titlu academic.
Simpozion Internațional de Patristică
În perioada 3-5 octombrie, la Cluj-Napoca are loc cel de-al 4-lea Simpozion Internațional de Patristică, cu tema „Niceea I (325 d.Hr.) – Înainte și După”, organizat de Institutul STAR-UBB și Centrul de Studii Patristice și Literatură Creștină Antică al UBB. Acest simpozion se înscrie într-o serie de evenimente dedicate Sinodului I Ecumenic de la Niceea, în contextul împlinirii, în anul 2025, a 1700 de ani de la întrunirea acestui eveniment care a marcat decisiv soarta creștinismului.
Joi, 3 octombrie, de la ora 18:00, la Turnul Croitorilor, a avut loc sesiunea inaugurală din cadrul simpozionului patristic. Au rostit discursuri festive Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, reprezentanții cultelor romano-catolic, greco-catolic și reformat, precum și alți invitați. De asemenea, a fost prezentat primul volum din seria „Comentariu Patristic la Scriptură”, coordonat de prof. Andrew Louth și Thomas C. Oden, în versiunea românească îngrijită de Alexander Baumgarten și Claudiu Tuțu.
Timp de trei zile, simpozionul reunește cercetători de renume și specialiști în studii patristice din țară și din străinătate, avându-l ca invitat special pe cercetătorul Sebastian Brock de la Institutul Oriental al Universității Oxford. Acesta va susține un referat pe tema termenilor istorici timpurii folosiți în exprimarea întrupării Mântuitorului și a traducerii siriace a Crezului de la Niceea.
„Acest simpozion reprezintă o oportunitate unică de aprofundare a cunoștințelor asupra tradiției patristice și a contextului istoric al Sinodului de la Niceea, contribuind astfel la dialogul academic interconfesional și interdisciplinar în domeniul teologic”, au declarat organizatorii manifestării științifice.
Pe lângă manifestările simpozionului, profesorul Sebastian Brock se va întâlni cu studenții teologi clujeni, luni, 7 octombrie, de la ora 18:00, în Aula Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, unde va susține o prelegere pe tema „Pe urmele sfinților sirieni”.
Scurtă biografie
Profesorul Sebastian Brock, născut pe 24 februarie 1938, în Londra, a avut o formare academică remarcabilă. A studiat la Colegiul Eton, după care a urmat Universitatea Cambridge, specializându-se în limbi clasice și orientale, absolvind în anul 1962. Ulterior, a obținut titlul de doctor la Universitatea din Oxford, în 1966, cu o cercetare asupra primei cărți a Profetului Samuel din Vechiul Testament.
„Sebastian Brock este personalitatea de excepție a celui de-al «treilea plămân» al Răsăritului siriac, așa cum el însuși descrie zona sa de cercetare. Cu studii universitare, la nivel licență și master, în istoria și limbile orientale, ebraică și aramaică, la Cambridge și Oxford, și un doctorat în domeniul biblic și lingvistic – «Receptarea versiunii Septuaginta la I Samuel», Brock a avut o activitate de catedră foarte bine conturată și delimitată în zona siro-aramaică. Între anii 1964-1967 a predat la Universitatea din Birmingham, între 1967-1974 a ocupat catedra de Ebraică și Aramaică la Facultatea de Studii Orientale din Cambridge, iar între 1974-2003 aceeași catedră în cadrul Institutului Oriental din Oxford. Pe lângă această activitate academică continuă, a avut numeroase colaborări, dintre care evidențiem pe cele mai importante: fellow al Colegiului Selwyn, Cambridge (1968-1972), visiting professor la Centrul de Studii Indiene și Inter-religioase, Roma (1984), lector în Studii siriece, Oxford (1990-2003), visiting professor al Institutului Oriental, Roma (2003-2004, 2007-2008) și altele”, a subliniat PS Părinte Benedict, în Laudatio.
Profesorul Sebastian Brock a publicat peste 55 de volume și mai mult de 700 de articole în reviste și volume colective. Datorită contribuțiilor sale academice, a devenit membru al Academiei Britanice în 1977 și membru corespondent al Academiei Irakiene, secția Siriacă, în 1979. A fost distins cu numeroase premii și titluri onorifice, printre care: Doctor Honoris Causa al Institutului Pontifical Oriental din Roma (1992), un doctorat onorific în literatură de la Universitatea din Birmingham (1998), un alt doctorat onorific de la Saint Ephrem Ecumenical Research Institute din India (2004), precum și titluri similare din partea Universității Saint-Esprit de Kaslik, Colegiului Heythrop din Londra și Universității din Craiova (2016), și, în cele din urmă, Doctor Honoris Causa al École Pratique des Hautes Études din Paris.
Mai multe fotografii AICI
Text și foto: Darius Echim / Mitropolia Clujului