Editura Renașterea a Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului a lansat o nouă carte în cadrul celei de-a 10-a ediții a Festivalului Internațional de Carte Transilvania (FICT), care are loc în Piața Unirii din Cluj-Napoca, în perioada 25-29 septembrie 2024.  Noua apariție editorială, intitulată „Cred, Doamne, și mărturisesc! File de catehism ortodox”,  este un catehism modern care își propune să ofere răspunsuri la marile întrebări spirituale ale omului contemporan, în special ale tinerilor, într-o formă accesibilă și clară. Cartea este un îndrumar esențial pentru credință, fundamentat biblic și patristic, cu referințe la mari teologi ortodocși contemporani.

Apărută recent la Editura Renașterea, lucrarea „Cred, Doamne, și mărturisesc! File de catehism ortodox” a fost lansată joi, 26 septembrie, începând cu ora 12:00, în spațiul de evenimente al FICT, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, a Preasfințitului Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, precum și a mai multor clerici, teologi, oameni de cultură și tineri clujeni.

Au luat cuvântul și au prezentat noua apariție editorială: Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Andrei, sufletul și inițiatorul apariției acestui catehism, prof. univ. dr. Adrian Papahagi – cadru universitar la Facultatea de Litere a Universității Babeș-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca și pr. conf. univ. dr. Grigore-Dinu Moș – cadru universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă a UBB din Cluj-Napoca.

„Am crescut pe vremea comunismului. Religia fusese scoasă din învățământul public. Preoții mai îndrăzneți, în mod sporadic, făceau în biserică catehizarea copii lor, de fapt a tuturor credincioșilor. Eram foarte bucuroși când ajungeam în posesia vreunui catehism tipărit în perioada interbelică. Părinții, formați în alte vremuri, ne transmiteau cât erau în stare. Când a venit libertatea, și religia a fost reintrodusă în școli, tare ne-am bucurat. Credeam că euforia ce ne-a cuprins în acest sens nu va mai dispărea. Dar, chiar dacă religia a reintrat în școli, încet, încet, valul secularizării se revarsă peste lume. Copiii și tinerii, pe lângă manualele de religie, ajung și în posesia unor catehisme sau învățături de credință tipărite acum câțiva ani. Ba și oamenilor mari le sunt de folos aceste îndreptare de credință și, când ajung în posesia lor, se bucură. Ne dăm seama că învățăturile de credință și catehismele le sunt de folos tuturor. Sfântul Apostol Pavel, referitor la propovăduire, spune: «credința este din auzire, iar auzirea, prin cuvântul lui Hristos» (Romani 10, 17). Iar cuvântul lui Hristos, transmis apostolilor și primilor creștini, este consemnat în Scripturi, în învățăturile de credință și în catehisme.

 

Toți creștinii, în general, și cei tineri, în special, au nevoie să-și întărească credința, iar ca un mijloc prin care fac lucrul acesta sunt învățăturile de credință și catehismele. În sufletele lor lucrează harul lui Dumnezeu primit la Botez, dar e nevoie și de efortul lor cu ajutorul căruia își limpezesc multe lucruri. Frământările cotidiene pot întuneca mintea noastră, de aceea e nevoie să ne-o luminăm. Sfântul Pavel ne spune că «dumnezeul veacului acesta a orbit mințile necredincioșilor, ca să nu le lumineze lumina Evangheliei slavei lui Hristos, care este chipul lui Dumnezeu» (2 Corinteni 4, 4). (…) Învățătura de credință tipărită acum, dorim să le fie de folos tuturor credincioșilor noștri, în general, și tinerilor noștri, în special, ca să le întărească credința și să le limpezească multe nedumeriri pe care oamenii le au”, a subliniat ierarhul în cuvântul înainte al cărții.

 

Evenimentul a fost moderat și prezentat de directorul Editurii Renașterea, preotul dr. Cătălin Pălimaru.

 „Am lansat la acest festival un catehism nou, pe care îl propune Bisericii Arhiepiscopia Clujului, o carte de învățătură ortodoxă atât de necesară pentru popor, realizată într-o expunere nouă, proaspătă. De la mijlocul secolului trecut nu am mai avut în România un catehism, cele existente fiind tributare unei abordări învechite. Noua apariție are multe părți elaborate într-o notă creatoare, adaptate, sperăm noi, omului de azi și problemelor pe care le ridică teologiei lumea de azi. Cartea este ancorată biblic și patristic și face trimitere, mai ales prin citările de pe marginea textului, la operele unor mari teologi ortodocși contemporani”, a spus pr. director Cătălin Pălimaru. Acesta a adăugat că lucrarea se adresează în special tinerilor, dar poate fi utilă și pentru adulții preocupați de învățătura de credință: „Spre deosebire de catehismele clasice, cel de față are un veșmânt grafic bogat care însoțește textul și îl pune mai bine în valoare.”

La acest catehism pentru tineri au lucrat ca autori următoarele cadre universitare de la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității Babeș-Bolyai: Olimpiu-Nicolae Benea, Bogdan Ivanov, Grigore-Dinu Moș, Simeon Pintea, Cristian Sonea, Liviu Vidican-Manci și Cătălin Pălimaru (directorul Editurii Renașterea), sub grija și impulsul Părintelui Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, întregul proiect editoral fiind coordonat de Sectorul cultural al Arhiepiscopiei Clujului, încă din timpul părintelui lect. univ. dr. Bogdan Ivanov și continuat de actualul consilier cultural – pr. dr. Cornel Coprean. Concepția grafică de excepție îi aparține directorului Radio Renașterea – arhid. Dan Grigore Văscu, fiind inspirată din catehismul „Youcat”.

În nota redacțională a catehismului, colectivul de autori a mărturisit: „în alcătuirea acestei cărți am pornit de la Catehismul mic, redactat cu mai bine de o jumătate de secol în urmă, de mai mulți profesori de teologie sub impulsul părintelui Iustin Moisescu, la vremea când era Mitropolit al Ardealului, și care rămâ ne până astăzi cea mai la îndemână mărturisire de credință a Bisericii noastre. Ne-am bucurat și ne-a inspirat din reușitele creștinilor catolici, care au reușit să pună la îndemâna tinerilor o adevărată bibliotecă de inițiere în tainele credinței, ce are în centru catehismul pentru tineri. Am dorit să rămânem pe drumul nostru și să găsim forma simplă, cât mai puțin încărcată, care să ne reprezinte pe noi și credința noastră și să fie fidelă Adevărului”.

„Suntem conștienți că secularizarea în care trăim tinde să ne răpească tot mai mult bucuria de a ne mira, după expresia lui Olivier Clement, și astfel să nu mai vedem viața în sfințenia ei. Vedem aceasta ca pe o provocare de a gândi instrumente noi care să comunice credința în mod special tinerilor într-un limbaj potrivit. Dar mai știm că, iubindu-L pe Dumnezeu și slujindu-i pe oameni, trebuie să le oferim tinerilor repere morale și de viață și să le împărtășim cuvântul mereu viu și actual al Scripturii, ca fundament al credinței și al vieții. Cu acest gând am pornit în realizarea acestei cărți, care vrem să fie o însoțire pe calea credinței, proaspătă și limpezită de prea multă teologie scolastică, deschisă și ancorată în viață, cu provocări de noi căutări și descoperiri. Chiar dacă rămân poate multe întrebări pe care nu le-am abordat și care fac parte din orizontul de așteptări al tinerilor de azi, avem satisfacția de a le fundamenta mai bine credința, convinși fiind că aceasta le va lumina și viața. (…) Nu le putem da tinerilor nicio garanție că vor fi mai credincioși sau mai buni citind această carte. Poate răspunsurile pe care le-am dat marilor întrebări de credință și de viață vor fi cele pe care și ei le căutau și atunci munca noastră nu a fost zadarnică. Putem să le spunem cititorilor noștri, care se bucură de tinerețea sufletului, că, având curiozitatea acestei aventuri a credinței, în primul rând se vor cunoaște mai bine pe ei înșiși.”

 

FICT – Ediția a 10-a

Festivalul Internaţional de Carte Transilvania (FICT), realizat cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local Cluj-Napoca, a debutat miercuri, 25 septembrie 2024, în Piața Unirii din Cluj-Napoca, și se va încheia duminică, 29 septembrie. Festivalul susține cultura scrisă română și universală. Mottoul ediției din acest an este „De 10 ani citim împreună”.

În cadrul ediției din acest an, participă cele mai importante edituri din România, printre care și Editura Renașterea a Arhiepiscopiei Clujului. De asemenea, au  loc lansări de carte, colocvii și conferințe cu invitați speciali. Totodată, manifestarea își propune să atragă atenția tinerilor asupra necesității lecturii, să promoveze responsabilitatea socială și culturală, diversitatea și implicarea civică, potrivit organizatorilor.

„Ediția a 10-a este o celebrare a comunității noastre literare și a celor 10 ani de tradiție FICT. Ne bucurăm să avem alături invitați de prestigiu și să oferim publicului evenimente inedite, de la lansări de carte importante, la activități interactive pentru copii”, a spus Gabriel Bota, directorul FICT.

Editura Renașterea a Arhiepiscopiei Clujului participă la târg cu o ofertă generoasă de titluri ce aparţin unor importanţi clerici, teologi și oameni de cultură din ţară şi din străinătate. Site-ul oficial al Editurii Renașterea de unde se pot plasa comenzi AICI

Mai multe fotografii de la eveniment AICI

Text și foto: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Din aceeași categorie

Share This