La Mănăstirea clujeană Nicula, în jurul orei 21:30, Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului a fost scoasă din biserica nouă, în procesiune, și așezată pe Altarul de vară, unde a fost străjuită de tineri îmbrăcați în straie populare. În acest timp, au cântat pricesne tinerele interprete din județul Bistrița-Năsăud, surorile Maria și Andreea Pavelean.
Apoi, de la ora 22:00, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, împreună cu Preasfințitul Părinte Teofil de Iberia, Arhiereul-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei și Portugaliei, înconjurați de un sobor de preoți și diaconi, a oficiat Prohodul Maicii Domnului. Au cântat cele trei stări ale slujbei, alternativ, soborul de preoți și diaconi, Corul de cameră „Psalmodia Transylvanica”, dirijat de pr. prof. Vasile Stanciu, și corul de maici al Mănăstirii bistrițene „Nașterea Maicii Domnului” de la Piatra Fântânele, alături de zecile de mii de credincioși cu lumânări în mâini, așezați pe dealurile de lângă mănăstire.
Apoi, în sunet de clopot și toacă, Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului a fost purtată în procesiune în jurul bisericii noi, timp în care au fost cântate pricesne închinate Maicii Domnului. Alături de credincioși a cântat părintele Ioan Roman de la Parohia ,,Nașterea Maicii Domnului” din cartierul clujean Someșeni, și pr. Ciprian Taloș de la Parohia „Nașterea Domnului” din Cluj-Napoca. După înconjurul bisericii, icoana a fost așezată din nou în biserica nouă, unde au putut să i se închine pelerinii veniți la hram.
Pr. Dumitru Boca: Maica Domnului răspunde rugăciunilor făcute cu lacrimi și credință
Un cuvânt de învățătură a fost adresat pelerinilor de pr. Dumitru Boca, vicar eparhial al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului. Acesta a subliniat importanța evlaviei poporului român față de Maica Domnului, nu doar la Nicula, ci și la toate mănăstirile care o au ca protectoare.
Părintele Boca a arătat că sute de mii de credincioși se îndreaptă an de an către aceste locuri sfinte, convinși că rugăciunile lor, rostite cu sinceritate și credință, primesc răspunsuri de la Maica Domnului.
„Cred că ați fost cu toții martori și sunteți încredințați că Maica Domnului nu va întârzia să trimită mai departe rugăciunile fiecărui Fiului ei, care le va împlini. Însă, pentru aceasta, rugăciunile trebuie să fie făcute din inimă”, a spus părintele, subliniind că lacrimile și sinceritatea sunt esențiale pentru ca acestea să nu rămână fără răspuns.În continuare, părintele a îndemnat credincioșii să nu-și piardă evlavia și să-și mențină inimile deschise în fața Maicii Domnului. „Să dea Dumnezeu ca inimile noastre să fie deschise pentru a o ruga pe Maica Domnului și pentru a îndrăzni să-i cerem ajutorul. Să îndrăznim către ea și să învățăm de la ea evlavia, smerenia, ascultarea și faptul că ea este așezată lângă tronul Fiului Său.” În finalul cuvântului de învățătură, vicarul eparhial al Arhiepiscopiei Clujului i-a încurajat pe pelerini să se întoarcă la casele lor cu inima ușoară, fără a se plânge de oboseala acumulată în noaptea de rugăciune. „Lucrarea aceasta să fie una de folos, iar când vă veți întoarce, să aveți promisiunea că veți veni din nou la Maica Domnului de la Nicula, că o veți ruga și veți primi de la ea răspuns.”
Apoi a fost săvârșită slujba Utreniei, iar la final au fost citite Molitfele Sfântului Vasile cel Mare.
Mai multe fotografii AICI
Autor: Grigore Sâmboan / Radio Renașterea
Foto credit: Darius Echim / Mitropolia Clujului