În Duminica a 2-a după Rusalii (a Sfinților Români), 7 iulie 2024, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a liturghisit la Mănăstirea Telcișor-Buscatu, județul Bistrița-Năsăud, cu prilejul hramului.
De la ora 10:00, la Altarul de vară al așezământului monahal, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de clerici. Din sobor au făcut parte: starețul Mănăstirii Telcișor-Buscatu – protosinghelul Porfirie Țanc, părintele lect. univ. dr. Răzvan Perșa – cadru universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, secretarul de cabinet al ierarhului – arhidiaconul Sergiu-Iustin Pop, precum și alți clerici invitați.
După citirea pericopei evanghelice, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul a rostit un cuvânt de învățătură despre firescul stării de sfințenie și le-a pus la suflet celor prezenți câteva exemple de sfinți români care au trăit Evanghelia Domnului Hristos:
„Dumnezeu ne cere să ne sfințim viața în locul în care suntem, nu trebuie să facem mișcări deosebite, radicale. Există sfințenie în forme variate, dar chemarea aceasta este pentru toți și nu e nevoie să facem ceva excepțional, ci e nevoie să învățăm să fim oameni ai lui Dumnezeu și să ne recunoască ceilalți prin felul nostru de a fi, nu prin cuvânt, ci, mai ales, prin viețuire. […] Privim la sfinți cu admirație și zic, în mod special, la Sfinții Români. Si aveam această icoană a lor care ne spune că, indiferent de originea lor socială, aceștia au urmat lui Hristos, trăind frumos. Îl pomenesc aici și pe cel care, peste puțină vreme, va fi adăugat în rândul sfinților. E vorba despre părintele Liviu Galaction Munteanu. Poate nu ați auzit foarte mulți despre dânsul, însă dânsul a murit în anul 1962, în închisoarea de la Aiud. A fost profesor de teologie la Cluj-Napoca, rector al Academiei Teologice, a fost chiar și preot în Bistrița. În vremuri foarte grele a fost condamnat pentru că a vrut să-i învețe despre credința noastră ortodoxă pe copiii din eparhia noastră. A făcut o programă de catehizare, cum se întâmpla atunci la Școala de Duminică. Necazul a pornit tocmai de aici, din zonă, din Năsăud, pentru că, la un moment dat, un preot de aici a făcut cateheză în școală și, pe vremea aceea, n-aveai voie să faci cateheză în școală, doar în Biserică, pe ascuns, dar nu în școală, pentru că era instituție publică. Pentru aceasta, părintele Liviu Galaction Munteanu a fost condamnat și închis. A murit cu moarte de martir în închisoarea de la Aiud. Anul viitor va fi trecut în rândul sfinților de către Sinodul Bisericii noastre și va fi ocrotitor, la fel ca și ceilalți, în mod special, pentru eparhia noastră și pentru zona în care dumneavoastră vă duceți viața de zi cu zi”, a spus Preasfinția Sa.
Răspunsurile liturgice au fost date de un grup de studenți de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca.
La finalul Sfintei Liturghii, starețul mănăstirii, protosinghelul Porfirie Țanc, a mulțumit ierarhului pentru prezență și binecuvântare, precum și oficialităților și pelerinilor, care, în ciuda accesului dificil în zonă, au venit în număr mare.
La hram au luat parte numeroși credincioși și autorități locale și județene, în frunte cu vicepreședintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud – prof. Camelia Tabără.
Scurt istoric
Așezământul monahal din localitatea Telcișor, cu hramul „Duminica Tuturor Sfinților”, a fost înființat în anul 1995, ca schit al Mănăstirii „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” Rebra-Parva din Țara Năsăudului. Între anii 1995-1997 s-a construit o biserică din lemn, în stil maramureşean, care a fost sfințită în anul 1997 de vrednicul de pomenire Mitropolit Bartolomeu Anania. În anul 2008 a încetat să mai funcționeze, deoarece a rămas fără monahi.
Schitul a fost reînființat în 2011, la inițiativa și cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, iar din anul 2012 a primit statut de mănăstire, iar protosinghelul Porfirie Țanc a fost numit stareț.
La data de 21 iunie 2020, cu prilejul hramului, biserica mănăstirii, restaurată și înfrumusețată, a fost resfințită de Episcopul-vicar Benedict Bistrițeanul.
Mai multe fotografii AICI
Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului
Foto credit: Ionuț Chifa și Vasile Hertely